Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Ultimáta: proč bychom je neměli dávat?

Dáváte čas od času svému partnerovi nůž na krk a vyhrožujete, co uděláte, když on neudělá zase tamto? Riskujete, že brzy odejde k nějaké, která ultimáta nedává. Ultimáta ve vztazích nefungují, a odborníci vědí proč.

Redakce Marianne | 12. 08. 2014


Je to lákavé, vytáhnout zbraň v podobě tvrdého ultimáta a říct svému muži, aby přestal chodit s kamarády každý pátek na pivo, jinak mu dáte vale. Možná jste si jistá jeho láskou a ani omylem vás nenapadne, že by to mohlo skončit obráceně a vale můžete dostat od něj. Zahrávat si s ohněm se fakt nevyplácí. Dřív, než stisknete spoušť a vytasíte se s nějakým šíleným ultimátem, popřemýšlejte o tom, co je v sázce. Možná ‚jen‘ hádka, možná ztráta důvěry, a možná dokonce rozchod. Odborníci vysvětlují, proč ultimáta nefungují a proč bychom je neměli používat.

Chlapi nesnášejí, když je tlačíme do kouta

Téměř nikdy není ultimátum inteligentním rozhodnutím, to by bylo příliš snadné. Zejména v případě, že s tím druhým chodíte a nejraději byste ho měla už v chomoutu. Jakmile na něj zatlačíte a dáte mu na výběr, nemusí to skončit dobře. Muži, pokud nejsou emocinálně připraveni podniknout tento krok, nesnášejí ultimáta – říká to psycholožka Jill Weber, autorka knihy „Hawing Sex, Wanting Intimacy“. Netlačte na pilu, nenuťte chlapa do svatby, pokud s tím nezačne sám. Diskutujte o hodnotách a posilujte vztah tím, že budete mluvit o budoucnosti, ale bez vyhrožování ‚co by kdyby‘.

Ultimáta vedou k nelibosti a nenávisti

Dalším důvodem, proč není dobré na muže tlačit, je to, že když není připraven na to, co po něm chcete, může vás začít časem nesnášet. Jak říká expertka na mezilidské vztahy Christie Hartman: „Jasně, máte co jste chtěla, ale je pravděpodobné, že se pak muž bude cítit v pasti a pod tlakem, což vede k pocitům nelibosti.“ Ale úplně největším problém s ultimáty je v tom, že i když to obvykle bývá jen planá výhrůžka, může skutečně velmi poškodit vztah. Je to proto, že jste ztratila vyjednávací sílu, která je důležitá pro zdravý vztah. A zdravý vztah vyžaduje kompromis, který jste ultimátem zabila. „Když řeknete partnerovi ‚Když se nezměníš, odejdu‘, ale pak zůstanete, i když se nic nezměnilo, už vás v budoucnu nikdy nebude brát vážně,“ říká psycholožka Jane Greer. Dávat ultimáta v situaci, kdy jsou pro vás podmínky současného vztahu nepřijatelné, je tedy naprosto zbytečné.

Místo výhružek spolu komunikujte

Co tedy dělat místo toho? Především se pokuste ultimáta nedávat, ať už je situace jakákoli. Komunikační cesty by měly být široce otevřené a vy byste k sobě měli být upřímní. Když budete vědět, že ten druhý dokáže odpovědět na vaše otázky, pravděpodobně nebudete potřebovat ultimátum, abyste zjistila, jestli je ochoten něco změnit. Je důležité si věci vyříkat z očí do očí, je nezbytné pro vztah, abyste vedli hlubší rozhovory o vašich potřebách. To, že řeknete, co vám chybí a proč, sice možná jako ultimátum zní, ale jen zdánlivě. Dává vám to příležitost k přemýšlení o tom, co potřebujete. Samozřejmě můžete stanovit lhůtu, kdy chcete diskutovat o problémech a kdy se budete muset nějak rozhodnout, ale je to lhůta především pro vás, ne pro něj. V okamžiku, kdy si sama sobě řeknete, že od vztahu nedostáváte to, co očekáváte, je opravdu asi čas na odchod.