Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Umělkyně dává panenkám identity inspirativních žen

Pamatujete si na hračky, se kterými jste si v dětství hrávali a jak vás ovlivnily? Taková panenka Barbie byla vzorem spousty holčiček, toužily po tom být jako ona, až budou velké. Umělkyně Wendy Tsao si je této skutečnosti dobře vědoma, proto dává panenkám nové a inspirativnější identity.

Redakce Marianne | 15. 10. 2015

Tsao pocházející z kanadského Vancouveru pracuje s panenkami Bratz, které jsou dostupné ve většině hračkářství. Ze všeho nejdříve je zbaví přebytečného make­upu, jelikož nechce holčičkám dávat pocit, že krása je to nejdůležitější na světě, a posléze je přetvoří do podob slavných inspirativních žen. Děvčátka si tak mohou hrát s malou kopií autorky Harryho Pottera J. K. Rowlingové nebo nejmladší nositelky Nobelovy ceny za mír Malály Júsufzajové.

Wendy dostala nápad na přetvoření panenek díky své práci s dětmi. Je tedy dobře obeznámena s představou, že hračky se pro dítě mohou stát zdrojem útěchy, pýchy, a dokonce i inspirace. Hračky, které se prodávají v obchodech, mají většinou smyšlené identity z disneyovských pohádek, i když v reálném světě existuje tolik inspirativních osobností, od kterých by se děti mohly učit.

„Panenky, které vyrábím, mají za vzor ženy, co podle mě hodně dokázaly a něco znamenají," říká Wendy. „Myslím, že to ony by měly být vzorem našich dětí, a ne postavičky z nekonečných seriálů nebo pohádek. Neříkám, že je nutně musíme nahradit, děti pohádky potřebují, ale proč by se nemohlo prodávat obojí?"

Tak co, pořídíte dětem taky jednu?

Umělkyně dává panenkám identity inspirativních žen