Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Útulno může být i v nájmu

Kvůli kuchyni se Veronika cítila v podnájmu jako na koleji. Neosobní prostředí jsme změnili tak, že tu teď má věci, které má ráda.

Redakce Marianne | 17. 04. 2013

Interiérová designérka: Radka Vyplašilová

„Dočasnost neznamená, že přistoupíte na naprosté provizorium…“

Rychlý průvodce

V čem byl problém

Kuchyně podnájemního bytu působila nesourodě, např. jen linka s pracovní deskou sestávala ze dřev tří různých typů. Design navozoval dojem minulého století a Veronika se tu necítila dobře taky proto, že si v kuchyni nemohla zavěsit žádný ze sbírky plakátů. S háčky na jejich zavěšení totiž čekala, až se vyřeší barevnost, která jí tu chyběla, stejně jako útulnost.

Naše řešení

Horní i spodní skříňky linky jsme přetřeli nabílo, a sjednotili tak celé zákoutí linky s bílými obklady a bílým kotlem. Lépe teď vynikají doplňky z nerezu, a hlavně modrošedý nátěr na jedné ze stěn. Bílý základ kuchyně a decentní modrá na stěně navíc nijak nesoupeří s výrazným dekorem hnědého lina na podlaze. Postarali jsme se o novou polici na uložení drobností, stylové stropní světlo a zavěsili jsme trojici plakátů, které se dají střídat.

Barevná paleta

Na stěně je modrošedá barva Primalex S2030-B10G, bílá barva na lince je Primalex Plus.

Nákupní košík

PROMĚNA
Nábytek: 998 Kč
Svítidlo: 3 990 Kč
Textil: 1 558 Kč
Drobné vybavení: 1 064 Kč
Celkem: 9 110 Kč

DEKORACE
Celkem: 6 744 Kč

PROMĚNA + DEKORACE: 15 854 Kč

Veroniku Ptáčkovou v pražském podnájemním bytě neuspokojovala kuchyně. „Připadala jsem si v ní jako před lety v kuchyni na koleji, kde to taky bylo neosobní, seskládané z věcí bez souladu,“ vysvětluje Veronika. „Štvalo mě, že v ní chybí odpovídající místo pro filmové plakáty z mé sbírky nebo milé věci, na kterých čas od času ujedu v anticích. Chtělo to zásah, ale větší investice do pronajatého bytu je nesmysl, takže vybourat bojler na vodu a přebudovat její přívod nepřicházelo v úvahu, stejně jako nákup nové linky.“ Na menší, kosmetickou úpravu kuchyně se Veronika necítila zkušená ani odvážná, a tak se obrátila o pomoc na naši redakci.

Interiérová designérka Radka Vyplašilová navrhla natřít dvířka horní i spodní části linky bílou barvou, a potlačit tak rušivý vliv tří typů dřev, která se na ní vyskytovala. Bílá barva pročistila zákoutí kuchyně, opticky rozšířila její kratší stěnu a přispěla i k tomu, že se utlumil rušivý vjem z bojleru nad dřezem – i on je bílý, takže už na sebe nestrhává tolik pozornosti. Linka teď působí nově a originálně i díky novým úchytkám, které mají podobu čajových lžiček z alpaky – Radka tuto variantu zvolila poté, co ji ani Veroniku neuspokojil výběr klasických úchytek.

Aby kuchyně působila útulně i zajímavě, k tomu bylo zapotřebí vnést do ní barvy. Z navržených odstínů si Veronika vybrala jemně modrošedou, kterou designérka nechala nanést na jednu z dlouhých stěn. Barevnost stěny je natolik decentní, že se netluče s výrazným dekorem lina na podlaze a dobře se hodí k nerezovým prvkům, jako je digestoř či lednice. Na barevnou stěnu nechala designérka nainstalovat poličku a k elegantnímu stylu kuchyně přispívá i nové světlo.

Řekli o proměně

Designérka Radka Vyplašilová vsadila na detaily.

Designérka Radka Vyplašilová: „Bojler je umístěný tak nešťastně, že se nedá schovat ani do skříňky, bránila by v přístupu ke dřezu. Sám o sobě ale kotel není tak strašný, jako byly trubky a dráty vedoucí k němu, a tak jsme i je pečlivě přetřeli bílou barvou. Věnovali jsme pozornost doplňkům, s jejichž přemístěním Veronika počítá do nového bytu, ať už je to odpadkový koš, či prostírání a sedáky, které nám zdarma ušila kamarádova maminka. Veronika má sbírku plakátů, a teď je může ve trojici na stěně střídat.“

Jak na to

Barva jen na jedné stěně nepůsobí fádně.

Bílá barva utlumí nežádoucí tvary a spolehlivě vytvoří iluzi většího, sjednoceného prostoru. Dlouhý úzký půdorys kuchyně by přemíra sytých barev utěsnila, zatímco barva jemného odstínu pouze na jedné ze stěn vytváří pocit útulnosti, zabydlenosti, ale zároveň zachová vzdušnost. Není-li možnost provést radikální změny, je nutné soustředit se aspoň na ty malé – natřít šňůry bojleru, vybrat vhodné textilie, nápadité úchytky, propojit barevnost stínidla s barvou na stěně apod.

Kde jsme nakupovali

Nápadité vzory látek a tapet.

  • Látky pestrých barev, dekorů a z různých materiálů nabízejí Látky Fiala a Látky Mráz, kde jsme textilie vybrali i my
  • Vtipné doplňky využívající tapet a jejich dekorů nabízí Lavmi i ve svém e-shopu www.lavmi.cz
Útulno může být i v nájmu