Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Úžasně nadýchané palačinky bez lepku

Info ikona

Tyto palačinky jsou úžasně krémové, jemné a nadýchané a to i přesto, že jsou bez lepku. Ideální na snídani, či brunch o lenivém víkendu.

Karin Dimitrovová | 1. 03. 2017

Palačinky jsou mojí snídaňovou stálicí, dopřávám si je minimálně jednou týdně. Nejčastěji samozřejmě o víkendu, ale dost často se stane, že si je udělám i jen tak pro radost přes týden. 

Musejí pro mě splňovat pár požadavků: být bez klasického mléka, bez lepku a mít v sobě kvalitiní tuky a bílkoviny. Abych na snídani nejedla dezert, ale opravdu něco kvalitního, co mě zasytí a mému tělu pomůže, ne naopak.

Palačinky jsou s kešu ořechy. Ty předtím než zpracujete nezapomeňte alespoň 2 hodiny namočit do vody. Pak stačí vodu jen vylít a ořechy jsou připravené. Důvod, proč se ořechy namáčí, je ten, že se tak aktivují enzymy a ořechy jsou pak pro naše tělo stravitelnější.

INGREDIENCE
(pro 2 porce, cca 12 malých palačinek)
1/2 hrnku kešu ořechů
1/3 hrnku pohankové mouky
1/2 hrnku + 2 polévkové lžíce rostlinného mléka (použila jsem kešu)
1 banán
1 vejce (veganská verze*)
1 čajová lžička kypřícího prášku (bez lepku)
kokosový olej na smažení
špetka soli
javorový sirup (nemusí být)

POSTUP
1. Všechny ingredienci smíchejte v mixéru a nechte cca 5 minut těsto v klidu. Trochu ještě zhoustne.
2. Pokud je těsto příliš husté, přidejte lžíci ořechového mléka.
3. Na pánev dejte cca půl čajové lžičky kokosového oleje a až bude pánev rozpálená, přidejte 2 polévkové lžíce těsta, lehounce rozetřete zadní stranou lžíce. Smažte cca minutu z jedné strany, druhá stačí jen okolo 10 sekund. Takto osmažte každou palačinku.
4. Dozdobte banánen, přelijte javorovým sirupem a čímkoliv, co máte rádi.

Autorka bloguje o zdravé stravě, józe a sdílí recepty na www.karindimitrovova.com