Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Užíváte aspirin? Nejezte k němu celozrnné pečivo

Zdá se to jako nesmyslné? Ale je to tak – vláknina obsažená v celozrnných potravinách, tedy nejen v rohlíku nebo bagetě, zpomaluje vstřebávání účinných látek aspirinu ve střevech. Tahle ‚nesnášenlivost‘ se ale netýká jen aspirinu.

Redakce Marianne | 15. 10. 2013


Kdo by to byl řekl, že léky, které užíváte pravidelně a skoro bez přemýšlení na horečku, bolesti hlavy, zubů, vysoký krevní tlak nebo cholesterol, můžou v kombinaci s řadou dalších léků nebo přírodních látek vyvolat velké komplikace. Proto je dobré, když se pro jistotu zeptáte lékárníka nebo svého praktického lékaře na to, jestli nemá příslušný lék nějaké kontraindikace. Ona to vážně není žádná legrace…

Na co si dát největší pozor a co mít na paměti?

  • Čtěte příbalové letáky, a to skutečně pečlivě. Spoustu informací najdete právě na nich.
  • Užíváte léky na vysoký krevní tlak? Pak si dejte pozor na třezalku, jeden litr třezalkového čaje zablokuje účinky léků.
  • Podobně ‚funguje‘ i grapefruitový džus, který pro změnu zvýší několikanásobně koncentraci léků na vysoký krevní tlak. Pokud to tedy přeženete s konzumací, můžete si připadat jako opilí, protože účinné látky se nakumulují v těle, a zesílí tak účinky léku.
  • Vláknina ve velkém množství zase zpomaluje vstřebávání účinků kyseliny acetylsalicylové (najdete ji v aspirunu, acylpyrinu atd.), takže vám pak léky moc nezaberou.
  • Měli jste potíže se žílami, trombózou a podobně, a lékař vám předepsal warfarin (lék na potlačení srážlivosti krve)? Pak určitě nejezte listovou zeleninu, kapustu, špenát a podobně, protože obsahují hodně vitaminu K, který účinky léku snižuje.
  • Dopřejete si čas od čas viagru? Proč ne, pokud to potřebujete… ale rozhodně si k ní nedávejte grepovou štávu, protože grep zvyšuje účinnost léku, a vám by se pak mohlo třeba zastavit srdce.
  • Určitě jste už slyšeli, že k některým antibiotikům nepasují mléčné výrobky. Je to proto, že vápník, který je v mléčných výrobcích obsažen, na sebe váže účinné látky, takže je pak nevstřebáte a okamžitě je vyloučíte. Antibiotika tím pádem užíváte zbytečně a léčba není účinná.
  • Prožíváte těžké období a berete antidepresiva? Na tom nic není a stydět se nemusíte, ale pozor na to, co jíte. Například plísňové sýry obsahují látku tyramin, která se neslučuje s některými antidepresivy, což může vyvolat silné bolesti hlavy nebo zvracení.