Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

V Egyptě se toho pro turisty zatím moc nezměnilo

Je dovolená v Egyptě bez problémů? Ze severní Afriky přicházejí takřka denně zprávy o nepokojích v ulicích a krvavých povstáních. Logicky to pak v nás vzbuzuje otázky, zda je vůbec bezpečné do Egypta jezdit a jaká tu panují bezpečnostní opatření.

Redakce Marianne | 3. 09. 2013

Propagace značky Generali
Marianne.cz není autorem článku a nemá vliv na jeho obsah.

Ministerstvo varuje

Důvěryhodné a směrodatné informace o aktuální situaci a bezpečnostních podmínkách v Egyptě vám poskytne Ministerstvo zahraničních věcí České republiky. Z nejnovějšího prohlášení vyplývá, že cesty do turistických letovisek a resortů není třeba rušit. Situace je zde klidná.

Ministerstvo však vyzývá, aby lidé zbytečně neriskovali, nejezdili do velkých měst a v žádném případě se nepřipojovali k větším skupinám lidí či přímo demonstracím.

Jak se sami můžete dočíst na stránkách ministerstva, není vhodné pohybovat se v blízkosti významných budov – vládních, vojenských či policejních, natož je fotografovat nebo natáčet. Vzhledem k aktuální společensko-politické situace by bylo toto chování zbytečným hazardem.

Kde je (ne)bezpečno

Jak již bylo řečeno, důležité je nevystavovat se dobrovolně zvýšenému riziku. To znamená nejezdit do velkých měst, jako je Káhira, Alexandrie, Luxor nebo Suez. Ostatně většina cestovních kanceláří již zrušila všechny výlety do těchto míst.

Nebezpečné je také vydávat se mimo turistická letoviska na vlastní pěst, mimo organizované skupiny.

Za nebezpečné označilo ministerstvo zahraničních věcí také turistické letovisko Taba.

Podrobnější informace o bezpečnostní situaci jsou pro vás připraveny například na tomto cestovatelském webu.

Zvýšené opatrnosti by měly dbát především ženy. Během demonstrací byl totiž na ně zaznamenán zvýšený počet útoků včetně pokusů o znásilnění.

Turisté jsou v bezpečí

Navzdory výše zmíněnému není třeba se dovolené v Egyptě obávat. Pokud dodržíte veškeré bezpečnostní pokyny, které vás v letoviscích prakticky nijak neomezí, jediná ochrana, kterou budete potřebovat, bude opalovací krém a pojištění na cesty pro všechny případy. Jak ale říkají sami turisté, kteří právě teď v Egyptě tráví své dovolené – žádné nepokoje přímořskou idylu nenaruší.