Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Václav Větvička: Smetánka už je zase pampeliška

Když mluví botanik Václav Větvička (78) o rostlinách, svítí mu oči. Přestože tvrdí, že jim vůbec nerozumí.

Klára Mandausová | 30. 05. 2016
Foto: Robert Tichý
 
Sám sebe spíš než za botanika označuje za biologa popularizátora. O rostlinách, a nejen o nich, mluví v rozhlase, televizi a píše fejetony. To všechno mu přineslo nejen pověst nadšence, ale třeba i ocenění šarmantní osobnost roku. 
 
Jak se lidé chovají k rostlinám?
Kupříkladu já se rostlinami živím. Aniž bych byl vegetarián, mám rád zeleninu. Mám to odkoukané od Mirka Horníčka, kterému jsem konzultoval zahradu. Vymýšlel jsem mu všelijaké estetické ptákoviny a on na to, tady bude malina, tady rybízek, tady borůvka, a než tu zahradu každé ráno obejdu, musím být najedený. 
 
Je ještě něco, co o rostlinách nevíte?
Ale já o rostlinách nevím vůbec nic! A čím jsem starší, tím je mi to jasnější. Něco ve mně uvízlo, když jsem absolvoval školu, ale s tím dnes neobstojím. Protože moc z toho, co jsem se naučil, už neplatí. Už nejsou jednoduše rostliny jednoděložné a dvouděložné. Je několik skupin a rozmanité a nečekané příbuzenské vazby. 
 
Zadržte… Jsem laik.
Mám v tom dokonalý chaos a málokdo se v tom vyzná, včetně odborníků. Například obecně rozšířená pampeliška lékařská, všichni ji znají. A třicet let do nás pan profesor Dostál a další tloukli, že žádná pampeliška není, že je to smetánka! Když se to dostalo až do učebnic pro základní školy, tak kolegové z Akademie věd vydali devítidílné dílo a tam se k pampelišce pokorně vrátili. Každé jaro u nás nekvetou pampelišky lékařské, ale je zhruba tři sta drobných druhů, které pozná jen velký znalec.
 
Celý rozhovor si můžete přečíst v červnové Marianne.