Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Vánoce mohou přijít

Designérka Zuzana Bernasovská dostala krásný úkol. Předělat naší čtenářce obývací pokoj, a ještě ho vánočně nazdobit. Rýsoval se pěkný večer a došlo i na svařák.

Redakce Marianne | 9. 12. 2013

V čem byl problém

Místnost s kuchyní slouží i jako jídelna a obývací pokoj. Majitelka bytu si přála, aby se dominantou nekuchyňské části stal jídelní stůl, muselo však být zajištěno, aby nepřekážel v pohybu. Ačkoli má v oblibě teplé zemité odstíny, původní barevné ladění obýváku působilo spíše chladným dojmem. Do pokoje bylo třeba umístit úložné prostory a nové stropní světlo, které místnost více osvětlí a zároveň ozvláštní svým designem.

Naše řešení

Místnost jsme vymalovali speciální barvou cihlového odstínu s metalickým efektem. Ta pokoj výrazně zateplila. Konzervativní židle jsme vyměnili za bambusové a pokoj vybavili komodou, závěsnou skříňkou a také novou pohovkou v béžové barvě. Vše jsme poté korunovali zajímavými doplňky, kobercem a lustrem, který dokonale osvětí vánočně nazdobený stůl.

Nákupní košík

Nábytek 99 148 Kč
Světla 25 234 Kč
Celkem 124 382 Kč

Doplňky 37 229 Kč
Celkem i s doplňky 161 611 Kč

„Marta má mix moderního a etno stylu, a tak jsem všechno ladila do teplých a zemitých barev, které zmírňují napětí. Pro vánoční dekor jsem zvolila fialovou, která působí slavnostně.“ - interiérová designérka Zuzana Bernasovská

1029226_W0B9860

PŘED A PO

Strohé bílé zdi nejsou nic pro mě. Já miluju barvy! Už náš předchozí byt byl plný teplých odstínů, které uklidňovaly, a stejné jsem to chtěla mít i tady, kde žiju s dětmi druhým rokem,“ svěřuje se Marta Patzelová. Naše designérka Zuzana Bernasovská už s Martou spolupracovala, a tak pro ni nebylo těžké trefit se do jejího vkusu. „To, že budeme pokoj ladit do oranžové, hnědé, černé a béžové, bylo jasné hned od začátku. Interiér má být vždy odrazem svého majitele a tyto zemité odstíny Martu dokonale vystihují,“ říká Zuzana. „Nejprve jsme uvažovali o tapetě, ale protože tu jsou nerovné zdi, raději jsme zvolili výmalbu. A protože se jedná o společenskou místnost, kde se stoluje a zároveň odpočívá u televize, zvolila jsem bronzovou a hnědooranžovou. Obě barvy to tu rozzáří a vytvoří příjemnou útulnou atmosféru.“

_W0B0049_W0B9844_1

Jediný požadavek, který Marta měla, byl, aby se dominantou místnosti stal jídelní stůl. Ráda prý stoluje s přáteli, kteří sem často chodí. Se stolem to však nebylo jednoduché. V místnosti je totiž také kuchyň oddělená od obývací části příčkou. Za ni do užší části pokoje byla tedy umístěna pohovka, televizní a odkládací stolek, zatímco stůl je umístěn do širší části blíže kuchyni. „Zuzka to vymyslela skvěle. Na televizi se díváme málo a já si na sedačku sedám většinou jen s knížkou. Pro mě je nejdůležitější, aby hosté měli prostor u stolu, a toho je tu teď spousta,“ pochvaluje si Marta. Zuzaně se podařilo také elegantně skloubit styl etno s moderním designem. Marta se prý zamilovala do bambusových židlí, o kterých už teď ví, že pokud se bude v budoucnu stěhovat, půjdou s ní.

Úložný prostor designérka vyřešila komodou, kterou nechala vyrobit na míru z lamina v barvě ořechu. Při výběru pohovky musela zohlednit velmi malý rozměr obývacího koutu. „Aby byl zajištěn dostatečný komfort, vybrala jsem trojmístnou pohovku Kivik z Ikea a k ní křeslo. Barvu jsem zvolila světlou, aby se odpíchla od tmavší barevnosti zdí za ní. Původně jsme přemýšleli o bílé, ale vyhrála praktičtější béžová, která bude snadnější na údržbu,“ říká Zuzana Bernasovská. V Ikea byl pořízen i televizní stolek a závěsné vitríny, kam může Marta odkládat nádobí a sklo.

Aby pokoj udělala osobitější, umístila designérka na pohovku polštáře různých vzorů a teplých barev, které zajímavě narušuje akcent studené fialové. Protože si Marta často a ráda čte, byla do obývacího koutu postavena ještě velká stojací lampa v industriálním stylu. Protože do pokoje celoročně proniká hodně světla, mohla si Zuzana dovolit vyměnit původní fialové záclony za průhledné hnědé, kombinované se žlutým závěsem. Obojí nádherně podtrhuje zdejší harmonii teplých barev.