Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Vánoční úklid podlah

K Vánocům neodmyslitelně patří nejen stromeček a dárky, ale také úklid. Proto každá správná hospodyňka zuřivě gruntuje, aby se její domácnost blýskala čistotou - umývá okna, utírá prach, leští nábytek a nezapomíná ani na podlahy.

Redakce Marianne | 18. 12. 2016

Oblíbené přírodní materiály

Dnes existuje velké množství podlahových krytin a každá z nich vyžaduje jinou údržbu. V případě, že ve vašem bytě nechybí dřevěná podlaha, musíte při jejím čištění dodržovat důležitá pravidla, jedná se totiž o přírodní materiál. Pozor je třeba dávat hlavně na nadměrné použití vody, zapomenout byste měli na používání ocelových drátěnek či agresivních rozpouštědel, mohli byste ji totiž poškodit. A protože se nejedná zrovna o levnou záležitost, vyšlo by vás to poněkud draho. Ideální jsou utěrky z mikrovlákna, které ji vyčistí důkladně, ale přitom šetrně. Výsledkem tak bude krásná, přirozená a útulná podlaha, která rozzáří celý interiér. Oblíbeným typem přírodních podlah je v současných domácnostech také korková podlaha, která se pyšní velmi dobrými izolačními vlastnostmi, jak tepelnými, tak zvukovými. Je velmi pružná a tudíž vhodná pro naše klouby, ale zároveň také odolná. Také tento typ podlah nesnese velké množství vody a vyžaduje šetrnější údržbu, ideální je mop nebo vlhký hadr. Po zachování hedvábného lesku je doporučován také čisticí prostředek, který ošetřuje a chrání korek.

Cenové alternativy

Ne každý si však může dovolit podlahy z přírodního materiálu vzhledem k jejich vyšší pořizovací hodnotě. Proto tu jsou laminátové podlahy, které si pro svou nízkou cenu a především skvělé vlastnosti, jako je například vysoká odolnost proti poničení, dlouhá životnost a široký výběr dekorů, zamilovala nejedna česká domácnost. Patří k těm nejžádanějším. Co se týče péče, i v tomto případě totiž platí, čím méně vody, tím lépe. Zapomenout byste měli na leštěnky, vosky a oleje, pokud toužíte po maximálně dokonalém vzhledu, vyleštěte ji nasucho pomocí speciálního čističe. A pamatujte, na tmavších a matnějších dekorech se nějaký ten drobeček či šmouha ztratí, ale na těch světlých a hladkých se neutají vůbec nic. Tak na to myslete už při samotném výběru podlahových krytin a ulehčete si práci!