Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Varšava – má láska!

Když jsem do Varšavy poprvé před deseti lety přiletěla, měla jsem oči pouze pro svého nastávajícího muže, proto jsem její nedokonalosti nevnímala.

Redakce Marianne | 3. 09. 2012

Teprve dnes můžu objektivně říct, že je dobře, že jsem byla zamilovaná, protože se paní Varšava od té doby markantně změnila, zdokonalila a zkrásněla, zkrátka nechala si udělat dobře padnoucí facelift.

Varšava byla před válkou nazývána Paříží východu. Bylo to město plné bohatě zdobených paláců, bydleli zde pouze ‚urození‘ lidé čili smetánka, ‚plebs‘ měl do Varšavy vstup zakázán. Rodilí Varšavané by za své město položili život, což dokázali ve Varšavském povstání v roce 1944 a dodnes si toto připomínají každý rok minutou ticha dne 1. 8., přesně v sedmnáct hodin. Podívejte se, jak to vypadá...

Celou historii si můžete připomenout v zajímavém Muzeu Varšavského povstání, které dělá dojem nejen na dospěláky, ale jeho tvůrci mysleli také na děti, pro které je tam spousta naučných atrakcí.

Dnes je to město plné kontrastů. Nedá se srovnat s žádným jiným. Moji polští přátelé mi často opakují, že na Prahu Varšava nemá, a cíleně tak Varšavu ‚shazují‘. 
Já mám však na to jiný názor. Praha je nádherná, romantická, ale tak trochu ‚coura‘ – stojí tam celá odhalená a bezostyšně se nabízí turistům, zatímco Varšava je jiná, více skrytá a tajemná. Každý si ji musí odhalit sám, kousek po kousku, najít to, co je pro koho hezké. Alespoň tak jsem to dělala já. A našla jsem neuvěřitelné spousty míst, která mě berou za srdce.

Ne nadarmo se u nás říká „zbořená jak Varšava“. Ona totiž opravdu byla zcela zničena a srovnána se zemí. Hitler ji zkrátka, na rozdíl od Prahy, neměl rád. Přežila jen malá část, například Kolumna Zygmunta na Starém Městě (1) , které je jinak zcela rekonstruované, včetně její dominanty – Královského zámku (2). Nebo jediná zachovalá (dochovaná) malá část kdysi ohromného paláce (3a), která je dnes nazvána Pomníkem neznámého vojína (fotka 3b), před kterým stojí varta vojáků měnících stráž každou hodinu, stejně jako u nás před Pražským hradem.


Málokdo ví, že Varšava oplývá více než 76 parky! Za zmínku stojí ten nejznámější čili Łazienki, ve kterém můžete vidět ohromnou sochu Fryderyka Chopina (4), můžete obdivovat zámek na jezeře (5), udělat si romantickou projížďku gondolou, nebo si dát něco dobrého ve stylové restauraci Belvedere.

Co se týče kulinárních záležitostí, Varšava patří mezi mé nejoblíbenější destinace! Mám několik vybraných restaurací, ve kterých nikdy nezklame výborná kuchyně, profesionální obsluha a stylové, útulné prostředí. Jsou to především restaurace paní Magdy Gessler, nejznámější polské kulinární hvězdy (Nigella Lawson se v porovnání s Magdou může jít zahrabat!). Poláci se nebojí žádné cizí kuchyně, takže ve městě najdete spousty stylových restaurací – řeckých, srbských, italských, japonských, tureckých, ale taky českých! Známá je především restaurace U Szwejka (6), kde sice nedostanete náš proslulý ‚vývozní materiál‘, kterým je Poláky tolik zbožňovaný houskový knedlík, ale zato vám načepují české pivo a bude vám k tomu zpívat Karel Gott. Méně známá je restaurace v jednom z pilířů jistého mostu, který si musíte najít sami, kde vám podají téměř každé české pivo – to je spíše záležitost pro fajnšmekry!

Když ve Varšavě nevíte, co s načatým večerem, máte nepřeberné množství nočních klubů k dispozici. Varšava se rychle zařadila mezi oblíbené cílové stanice pro tzv. stag parties – cizinci se sem jezdí loučit se svobodou v bujarém stylu za relativně nízké ceny. Ulice Foksal si jen tak nezadá s ostravskou Stodolní a z Hard Rock Café (7) si můžete přivézt další trofej v podobě známého trička.

A víte, co je ve Varšavě úplně geniální? NÁKUPY!!! Varšava je pro ně jako stvořená svým nepřeberným množstvím nákupních galerií a center (8, 9). Polky patří mezi nejkrásnější ženy světa, a tak rády nakupují – a opravdu mají kde! Holky, přijeďte, občas je mi na těch nákupech totiž trošku smutno…

Varšava – má láska!