Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Vaše vyzkoušené triky proti vánočnímu šílenství

V obchodních centrech to vypadá jako v mraveništi. A tak jsme se zeptali, jestli i vy máte nějaký tip, jak zvládnout vánoční time-management a nezbláznit se.

„Před pár lety jsem si na slevovém portálu objednala službu mytí oken. Pozvala jsem je tři týdny před Štědrým dnem a od té doby to tak dělám vždycky. Když mi někdo cizí umyje okna, mám pocit, že mi pomohl s tou nejotravnější činností a já se pak do zbytku zevrubného vánočního úklidu pustím s mnohem větší vervou a chutí."
Jana Mošnová, aranžérka

Celý rok si píšu seznamy přání a tipů na dárky pro své blízké. Občas něco utrousí mezi řečí, a já tak díky tomu nemusím při nákupech tápat, co koupit. Jdu najisto."
Petra Krupková, na mateřské dovolené

„Když to vyjde, snažíme se s přítelem přes svátky cestovat s batohem po světě. Místo šílení nad dárky a maratony návštěv si dopřáváme zážitky. Marně bych vzpomínala, co jsem kdy dostala za dárek, ale vím, kde jsem byla a jak tam bylo."
Linda Vaňková, podnikatelka

„Když mám pocit, že nestíhám či nezvládám, tak se mi osvědčilo přestat lpět na tom, že to musím všechno udělat sama a vždycky stejně, jak to bylo minulý rok, protože jinak to nebude dokonalé. Tuto pomůcku si teď říkám vlastně v jakékoliv činnosti, protože mě touha po dokonalosti paralyzovala natolik, že jsem se do některých aktivit raději ani nepouštěla. Nedokonalost a spolupráce je velmi osvobozující a nejen o Vánocích!"
Eva Vrbková, herečka

„Vánoční dárky nakupuji od února v podstatě celý rok. Poslouchám své blízké, co by jim udělalo radost, hodně nad tím přemýšlím a vše zajišťuji s předstihem. Dekorace v celém bytě včetně ozdobeného stromu připravuji k prvnímu adventu. Skvěle se to hodí na mikulášskou párty, kterou mají každoročně naše děti se svými kamarády. V předvánočním čase si už jen užívám setkání s přáteli, vánoční atmosféru, kterou mám moc ráda."
Petra Gernerová, majitelka obchodu Animadecor

„Základní strategií je přežít. Ubrat na nárocích a idylických představách a dát prostor společnému tvoření s dětmi, návštěvám, cestám za kulturou. Stihnout vánoční punč na ulici, nasát vůně, dívat se na spoustu světel, poslouchat hudbu. U nás je to tak, že před Vánoci a během nich děti hrají každé na svůj nástroj, dohromady spolu se sestřinými třemi dětmi je už to slušný orchestr. Moje rada je dělat věci spolu, nesnažit se zvládnout všechno sama, to je taková sebevražedná ženská vlastnost. V ženských magazínech se člověk většinou dočte, že by příprava a samotné Vánoce měly proběhnout v takové pocukrované atmosféře. Ostatně křesťanským ideálem je příprava na Vánoce v tichém sebezpytu. Jenže u nás to spíš připomíná francouzské bláznivé komedie - je to všechno splašené a nic není, jak má být. Dřív mě to uvádělo v šílenství, dnes mě to rozesmívá."
Dominika Pospíšilová, z tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí

Nejlepší je delegování. Uklidí paní na úklid, perníčky upeče šikovná kolegyně a zbytek je na dětech. Spolu s manželem nazdobí stromek, postarají se o vánoční výzdobu domu, se mnou připraví adventní věnec a každé ráno zapalují františka, takže máme dům poctivě provoněný minimálně do Tří králů. U pečení mi taky pomáhají všechny děti (nebo alespoň ty, co už samy stojí), takže máme sice každý kus originál, v celém domě je to jako po výbuchu, ale děti jsou spokojené, je napečeno, vše připraveno a stres rádi přenecháme někomu jinému. K tomuhle poznání jsem ale došla až po té, co jsem jednou pod stromečkem doslova omdlela."
Zuzana Hloušková, zakladatelka společnosti Bambutik

„Dobrý time management je potřeba během celého roku, mimo dobu vánoční. Během svátků už jen nechávám plynout čas."
Stanislava Radotínská, ředitelka Czechoslovak Models