Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Večer u televize: Dívejte se na Cestu ven

Ocenění filmových kritiků za nejlepší film, režii, scénář i hlavní ženskou roli, 10 nominací na České lvy a účast na festivalu v Cannes. Film Cesta ven můžete právě dnes vidět v televizi.

Cesta ven je příběhem mladé romské ženy, která bojuje o obyčejně šťastný život. Naráží však na předsudky většinové společnosti a na mnohé další překážky, které jí zabraňují obstát v dnešním světě, v němž díky globalizaci a finanční krizi zmizela zejména pro Romy jak vyhlídka na práci, tak na důstojné bydlení. Hrdinka filmu bojuje s materiálními problémy, s pocitem opovržení, ale také s vlastní determinací.

Hlavní role neherců

Odvážné rozhodnutí scenáristy a režiséra Petra Václava obsadit do filmu romské neherce se navíc ukázalo jako šťastné, zvláště u představitelky hlavní role Klaudie Dudové, která se před natáčením živila jako pokladní v obchodě. Klaudia Dudová za svůj filmový debut získala herecké ceny nejen u nás, ale i na Festivalu evropských filmů ve francouzském Essonne, rovněž je nominována na Českého lva a s režisérem Václavem natáčí v koprodukci České televize již druhý film Nikdy nejsme sami.

Úspěch na festivalech. A u nás?

Film Cesta ven byl rovněž letos uveden v rámci prestižní přehlídky nezávislých filmů na MFF v Cannes. Pro českou kinematografii je přítomnost tohoto snímku v Cannes obrovským úspěchem, na který se čekalo šestnáct let. Naposledy byl totiž celovečerní hraný film v rámci programu Cannes prezentován v roce 1998, byla jím Postel Oskara Reifa v sekci Semaine de la Critique.

Cestu ven odvysílá Česká televize v sobotu 14. února od 20 hodin na kanále ČT2.