Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Večírkové dilema – co si dát k pití? Alkohol i vodu!

Pokud to večer přeženete s konzumací alkoholu, druhý den vás asi bude bolet hlava. Vybírejte tedy tak, abyste měla na večírek jen ty dobré vzpomínky. Jak si na tom stojí váš oblíbený drink v porovnání s jinými?

Redakce Marianne | 21. 11. 2013

Pivo

Obsah alkoholu: 3,5–5,5 procenta

Kalorie: 170 kcal/půllitr

jug-of-beer

V omezeném množství je pivo v podstatě fajn. Jedna sklenice piva denně zajistí silné a zdravé kosti, protože pivo je jedním z nejbohatších zdrojů křemíku, je také skvělým zdrojem vitaminu B9, kyseliny listové. A v jednom půllitru najdete také B3, který podporuje tvorbu energie v buňkách a pomáhá vaší nervové soustavě, aby byla v pohodě. Na druhou stranu taky stimuluje a zvyšuje chuť k jídlu, takže po něm vážně nezhubnete.

Šampaňské

Obsah alkoholu: 12 procent

Kalorie: 93 kcal/125 ml

Chanpagne1

Popíjíte ráda tenhle šumivý nápoj? Jak vidíte v číslech, má poměrně dost kalorií. A výhody pro zdraví? Žádné – to aspoň říká RNDr. Petr Fořt, CSc., člen lékařské rady Světa zdraví. Spíše jen samé nevýhody. Můžou za to bublinky, které vyvolávají malátnost. Nápoj totiž současně pijete a vdechujete, takže se rychleji absorbuje. Bublinky můžou oslabit chlopeň mezi žaludkem a jícnem, což může vést k gastroezofageálnímu refluxu a pálení žáhy. S šampusem tedy opatrně!

Bílé víno

Obsah alkoholu: 12 procent

Kalorie: 93 kcal/125 ml

White_Wine-_in_a_Proper_Glass_14

Vědci říkají, že požívání bílého vína v rozumné míře (ne víc než 3 sklenice denně) může udržovat vaše plíce ve zdraví. Obsahuje totiž antioxidanty, které ochraňují plicní tkáň. Navíc neobsahuje chemikálie vytvořené během fermentace, takže kocovina druhý den tolik nehrozí. Bohužel ale pomocí bílého vína vylučuje žaludek více kyseliny, takže může vyvolat zánět trávicího traktu a vést k žaludeční nevolnosti. Pozor tedy, zejména pokud jste citlivější.

Červené víno

Obsah alkoholu: 10–15 procent

Kalorie: 85 kcal/125 ml

1019R11_lexington_red_wine

Prý je vůbec nejlepším alkoholem pro zdraví – tvrdí to například britská vědkyně Rebecca Foster. Tedy pokud to s konzumací nebudete přehánět. I červené víno obsahuje minerály a vitaminy B (méně než pivo). V porovnání s bílým vínem má červené víno více draslíku, železa a antioxidantů (fenolů). Ty chrání srdce před ucpáním tepen. Pití červeného vína pomůže taky k lepšímu spánku. Ovšem na rozdíl od bílého způsobí horší kocovinu, a to proto, že stejně jako jiné tmavě zabarvené nápoje obsahuje kongenery, což jsou látky, které zužují krevní cévy v mozku, čímž dochází k bolestem hlavy a nevolnosti.

Gin

Obsah alkoholu: 37,5 procenta

Kalorie: 55 kcal/25 ml

Gin_and_Tonic_with_ingredients

Oproti jiným alkoholům gin způsobuje rychlejší vylučování vody. Jalovcové bobule, které v ginu jsou, mají totiž močopudné účinky, což zhoršuje dehydrataci. Neobsahuje konzervanty, takže ani chemikálie vyvolávající kocovinu. Ovšem míchané nápoje zvyšují přísun kalorií, což zpomalí vstřebávání alkoholu.

Whisky

Obsah alkoholu: 40 procent

Kalorie: 55 kcal/panák

13409907-glass-of-whiskey-and-ice-isolated-on-white-background

Obsahuje směs rostlin, které chrání tělo před molekulami, jež mohou ublížit zdravým buňkám. Za to mohou dubové sudy, ve kterých se whisky uchovává během dozrávání. Jednosladová whisky prý může pomoct v boji s rakovinou – obsahuje kyselinu ellagovou, která absorbuje škodlivé buňky v těle. Jenže jednosladová whisky může zase přivodit horší kocovinu.

Co na to odborník na výživu…

RNDr. Petr Fořt (Svět zdraví) říká zcela jasně: „Ti, kdo se rádi veselí na oslavách, dobře vědí, jakou cenu musejí velmi často ráno zaplatit. Zatímco přiměřené množství alkoholu je spojováno se zlepšením zdraví, přehánění má opačný efekt. A nejdůležitější pitivo ze všech? Voda!“ Tento fakt se často opomíjí, ale může to být fantastický způsob, jak snížit riziko, že se dostaví kocovina. Budete-li během večera popíjet vodu, nebudete dehydrovaná a ráno vás nebude bolet hlava. Sklenicí vody mezi každým drinkem alkoholu také zajistíte menší přísun alkoholu.

V naší vánoční soutěži http://vanoce.marianne.cz/ dnes soutěžte o balíček pitného režimu od Aquily.