Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Věříte, že psychika může ovlivnit vaše zdraví?

Psychosomatické poradny se množí jako houby po dešti. Co se zde můžete dozvědět a k čemu vám to bude dobré?

Redakce Marianne | 15. 02. 2013

Psychosomatika se snaží pomoci s dlouhodobými problémy, se kterými si tradiční medicína většinou neví rady. Dívá se na člověka jako na celek, příčiny nemocí hledá v naší psychice. Základem vyšetření je tedy rozhovor. Podle této teorie mají základ v psychice nejen všechny vážné nemoci, ale také ty běžné. Zkrátka nezáleží jen na imunitě, zda chytíte rýmu, ale také na tom, v jakém rozpoložení se právě nacházíte. Většinu nemocí způsobuje podle psychosomatiků náš strach nebo zlost.

Nad čím se můžete zamyslet sama doma?

Pokud vás dlouhodobě trápí afty, možná máte jen vztek sama na sebe, protože stále děláte špatná rozhodnutí. Angínou prý trpí lidé, kteří jsou pevně přesvědčeni, že se nedokážou prosadit. Bolesti hlavy zase signalizují, že se ze strachu zbytečně a často kritizujete. Trápí vás bolesti dutin? Nemáte náhodou vztek na někoho blízkého? Chřipka má být reakcí na negativní názory a postoje lidí kolem vás. Je výrazem strachu. Kašel dostanete, když máte pocit, že vás nikdo neposlouchá. Chcete křičet „Vnímejte mě, poslouchejte mě!“, ale netroufnete si. Kolena vás bolí, když jste příliš egoistická a pyšná. Nedokážete se přizpůsobovat. Rýma má být žádostí o pomoc. Vaše tělo uvnitř pláče. Děláte moc věcí najednou a nestíháte, nejste v klidu. Druhou možností je pak to, že si myslíte, že touto roční dobou rýmu dostáváte vždycky a už na ni čekáte. Opar se vám vyklube, když máte na jazyku něco, co se bojíte říct.

A ještě několik obtíží, které jako nemoci možná ani nevnímáte

I celulitida může být údajně ovlivněna psychikou. Zhoršuje se, když máte dlouho zlost a chcete sama sebe potrestat. Léčit se dá takto prý také chrápání. Lidé, kteří jím trpí, se odmítají zbavit starých schémat. Stejně tak nadváha může mít základ v našich psychických problémech. Většinou jí trpí ti, kdo potřebují chránit. Bojí se, utíkají i před vlastními pocity, hledají naplnění, ale zároveň se nedokážou smířit sami se sebou. Strach a napětí způsobují prý také plešatost. Vlasy padají lidem, kteří se snaží ovládat druhé, protože nevěří, že by se situace mohla obejít bez jejich zásahu.

Takto se dají vykládat všechny druhy nemocí. Takže pokud je vám psychosomatika blízká, zkuste se zamyslet nad tím, co cítíte, co vás štve a trápí. Třeba letos rýmu ani nechytíte.