Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Video: Čtyřicetiletá žena poprvé od narození uslyšela. Její reakce vás dostane

Vypadá to jako z hollywoodského filmu. Jenže to není červená knihovna. Čtyřicetiletá Joanne Milne z Velké Británie od narození neslyšela. Nedávno podstoupila operaci, při které jí byly voperovány kochleární implantáty, a díky nim poprvé uslyšela.

Redakce Marianne | 2. 04. 2014


Joanne Milne z Gateshead jako první ve svém životě neslyšela Beethovenovu symfonii ani zpěv ptáků, ale svůj vlastní hlas. A znělo to krásně. Její matka zachytila Joanninu reakci na video. „Byl to pro mě nejvíce emocionální a ohromující zážitek života a jsem ještě v šoku,“ řekla Joanne pro The Telegraph. „První den zněl můj hlas trochu jako robot a já se musím učit pomalu rozpoznávat, co ty zvuky vlastně znamenají.“

Joanne byla od narození hluchá a zhruba ve dvaceti letech začala ztrácet i zrak. To vše kvůli vzácnému onemocnění, zvanému Usherův syndrom. Díky operaci konečně slyší. Sice nevidí, ale díky znova nabytému sluchu posílila smyslové vnímání, což jí pomůže v komunikaci se svým okolím. Jak říká, je to pro ni velký krok, který změní její život.

Co je to Usherův syndrom?

Jde o dědičnou poruchu projevující se současným výskytem hluchoty a slepoty, začíná zúžením zorného pole a noční slepotou, později se vyvíjí úplná slepota. Lidé s Usherovým syndromem se rodí i neslyšící, s úplnou ztrátou sluchu na obou uších. Mají rovněž porušenou rovnováhu.