Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Video: jak si vyrobit perfektní domácí caffè latte

Info ikona
Káva

Milovnice tohoto typu kávy jistě moc dobře vědí, že pravé caffè latte se skládá pouze z espressa, mléka a jemně našlehané mléčné pěny, která se připravuje z horkého mléka. Všechno ostatní už caffè latte není. Víte, jak si ho vyrobit i doma?

Redakce Marianne | 23. 02. 2014


Když jsem byla přede dvěma lety v Římě a objednala jsem si „latte“, servírka se na mě překvapeně podívala a dvakrát zopakovala moji prosbu. Skutečně chci „latte“? Když mi pak přinesla na stůl velkou sklenici horkého mléka, pozdě jsem si uvědomila, že svou oblíbenou kávu s našlehaným mlékem si v Itálii tímto způsobem objednat nemůžu. Zvláště v italofonních oblastech je nutné nevynechat slovíčko „caffè“.

Termín caffè latte byl poprvé použit v roce 1867 Williamem Deanem Howellsem v jeho eseji Italská cesta. Caffè latte tvoří z jedné třetiny káva espresso, dvě třetiny ohřáté mléko a asi jeden centimetr mléčné pěny. Mimo Itálii se obvykle caffè latte připravuje z 250-330 ml mléka a šálku standardního espressa (buď jednoduchého 30ml, nebo dvojitého 60ml) a vrstvy napěněného mléka (asi 12 ml) navrchu.

latte

Servírujte se obvykle do vysokých sklenic na talířku s ubrouskem, který lze použít k držení horkého skla. V Evropě se velmi často podává v širokých šálcích s ouškem (café au lait). A stále častěji se z podávání caffè latte stává umělecká záležitost, kdy se baristé (mistři v servírování kávy) snaží vytvořit z mléčné pěny ty nejzajímavější tvary a vzory.

Populárními obrazy jsou srdce, květiny, stromy a podobně. Podívejte se na naše video a naučte se tuto kávu vyrobit i doma. V galerii pak najdete inspiraci pro mléčnou pěnu. A jakou radu baristů si vzít k srdci? Asi tu, že pro přípravu této kávy je vždy lepší použít čerstvé mléko než to krabicové. Sice má čerstvé mléko výraznou chuť, která si ne s každým druhem kávy ‚sedne‘, ale jinak prý k perfektnímu propojení nedojde.

Video: jak si vyrobit perfektní domácí caffè latte