Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Virtuální sex – zabiják vztahu, nebo pomocník?

Proč si domlouvat složitě rande a čekat, až k něčemu dojde (jestli vůbec), když si můžete dopřát erotiku okamžitě a bez čekání? Ano, řeč je o virtuálním světě, který je dnes dostupný kdykoli a kdekoli a má také schopnost rychlé odezvy.

Redakce Marianne | 7. 10. 2013


Několik mých kamarádek se takto zbavuje přetlaku a stresu a aspoň jednou týdně si prostřednictvím internetu a různých seznamovacích portálů ‚dobíjí‘ baterky. Trocha flirtu přece nikoho nezabije – ostatně, jejich partneři prý dělají totéž. Je to pohoršující, nebo normální? Jak říká psycholožka PhDr. Magdalena Dostálová z Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Praze, virtuální svět je dnes skutečně velmi populární. „Navíc od nás virtuální svět vyžaduje pramalé úsilí, servíruje nám takříkajíc všechno, po čem toužíme, teď hned a v dárkovém balení.“

Virtuání svět jen málokdy nabízí budoucnost

V případě, že ještě partnera nemáte, pak se zřejmě stále ještě tak trochu bojíte vlastní investice a reality. A budoucnost virtuální svět moc nenabízí. „A to z mnoha důvodů – jedním z nich je fakt, že vlastně nikdy stoprocentně nevím, kdo je na druhé straně. Pakliže nemám ambice na vytváření partnerského vztahu a jedná se jen o autoerotiku s audiovizuálním stimulem, je to jiná kapitola. Důležité však je, abych já sama cítila, že hranice mezi virtuálním světem a realitou je neprostupná,“ říká psycholožka.

Je virtuální sex nevěrou?

Nevěra může mít spoustu podob. Za navěru lze považovat i kontakty s někým jiným, než je aktuální partner či partnerka, u kterých lze předpokládat, že by pro partnera mohly být citově poškozující. Otázkou také je, co si pod pojmem virtuální sex představujeme. „Společné sledování videí pro dospělé, pakliže se oba s partnereme shodnete, že tak chcete činit, umí pozitivně ozvláštnit intimní stránku vztahu. Může to být nový impulz pro mé fatazijní představy, které však naplňuji teď a tady se svým legitimním partnerem. Jiná situace však nastává, když nalézá jeden ze dvojice zálibu ve vyhledávání (byť virtuálních) protějšků. V poradně se setkávám s touto libůstkou některých klientů, která se v drtivé většině případů stává konfliktní tehdy, když ji objeví partner dotyčného internetového dobrodruha,“ vysvětluje psycholožka Dostálová.

Změňte svůj život, a nebudete muset utíkat do virtuality

Dlouhodobě odloučeným partnerům můžou podněty z virtuálních sfér pomoci tohle období přestát, ovšem v případě, že máte svého partnera doma v obýváku nebo partnerku v kuchyni, pak s vámi zřejmě není všechno v naprostém pořádku. „Když už nastane situace, že si prostě nemůžu pomoci a virtuální kontakty týkající se sexuální oblasti vyhledávat musím, měla bych se všemožně snažit, abych tím neobtěžovala svého partnera. Možná bych však zároveň měla pomýšlet na intenzivnější individuální psychoterapii, a třeba to brát i jako námět k přemítání nad tím, zda nemohu něco z toho příjemně šimrajícího dobrodružství přenést do svého stávajícího vztahu, abych se tudíž cítila lépe v realitě a nemusela utíkat do virtuality,“ radí PhDr. Magdalena Dostálová.