Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Víte, jak bojovat proti unaveným očím?

Práce v klimatizované kanceláři, celodenní civění do počítače a večerní sledování televize. To vše se projevuje na únavě a pálení očí. Poradíme vám, jak dostat oči zpátky do formy!

Redakce Marianne | 5. 02. 2013

Máte správně monitor?

Určitě to znáte. Máte práce jak na kostele, a soustředěně se tak díváte do zářícího monitoru a snažíte se od něho oči raději ani neodlepit. Věděli jste ale, že oči přilepené na obrazovku způsobí, že zapomenete dokonce i mrkat? Následkem je vysušená oční sliznice a oči, které pálí a svědí. Jak tomu jednoduše předejít? Jako první zkontrolujte polohu obrazovky a upravte ji tak, aby vaše oči byly lehce sklopené. Sliznice nebude nadměrně vysychat a vaše oči se tolik neunaví.

woman-in-office

Vyzkoušejte mikromasáž

Cítíte tlak na očích a bolí vás hlava? K tomu všemu vás zkrášlují červené oči a otoky? Zajděte si na lymfomasáž, která rozproudí mikrocirkulaci. Svěřte se do péče zkušené kosmetičky. Mikromasáž okolí očí se skládá z dvaceti fází a trvá přibližně patnáct minut. Kromě toho, že vám zmírní otoky, pomůže redukovat i drobné vrásky. Jemnou masáž můžete vyzkoušet i v domácím prostředí. Stačí vám k tomu obyčejné vklepávání krému do kontur kolem očí. Dejte si však pozor na tření a potahování kůže. Okraj oka proto jen lehce zatlačte prstem. Docílíte tím uvolnění lymfatických cest.

Čtyři jednoduché cviky

K posílení svalů a uvolnění únavy očí používají jogíni neobvyklé cviky – a vy je můžete nenápadně zvládnout třeba i v kanceláři.

1. Oběma palci 10× lehce tlačte na bod, který se nachází u kořene nosu (tam, kde začíná obočí). Zavřete víčka a pohybujte okem doprava a doleva. Pak nahoru a dolů.

2. Posaďte se na židli nebo na postel. Dlaně nejdříve třete o sebe, až ucítíte teplo. Zakryjte jimi oči, předkloňte se a hlavu opřete do dlaní, abyste cítili jemný tlak. V této pozici vydržte dvě minuty. Uvolníte si tak zároveň i ztuhlou krční páteř.

3. Začněte šilhat. Natažené ukazováčky přikládejte a oddalujte na délku paže v rychlém tempu ke kořeni nosu. Očima špičky prstů sledujte.

4. Podepřete si obličej rukama a přibližně 30 sekund hýbejte očima. Podívejte se vpravo, pak vlevo, nahoru a dolů. Nakonec očima 5× zakružte.