Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Víte, jak se správně nalíčit?

Každá jsme jedinečná a každé z nás sluší něco jiného. Zašly jsme proto na kurz osobního líčení do studia Surface, kde nám poradili, jak na to!

Redakce Marianne | 9. 09. 2013


Make-up škola Surface v Belgické ulici v Praze nabízí několik zajímavých kurzů. Jsou zaměřené nejen na ty, kteří touží stát se profesionálními vizážisty, ale i na ženy, které by chtěly objevit své osobní kouzlo a nevědí si rady s líčením. Rozhodly jsme se jeden z kurzů vyzkoušet. Víme, co za cenu 2600 Kč nabízí a zda se do něj vyplatí investovat.

Jako první věc jsem na kurzu ocenila, že probíhá o víkendu (většinou v sobotu). Nemusela jsem si tak na něj brát dovolenou a po dlouhé době jsem si vyhradila den jen pro sebe. Šestihodinová lekce v líčení je rozdělena na dvě části: teoretickou a praktickou. Asi si stejně jako já říkáte: na co proboha teorie, jdeme rovnou na věc, ne? Kupodivu byla ale velmi ku prospěchu. Hlavní vizážistka studia Surface Barbora Nevická s účastnicemi kurzu (byly jsme celkem čtyři) probrala jejich odličovací návyky, přednesla návrhy na zlepšení a pár kosmetických tipů. Prozradily jsme si také něco o typech štětců a o tom, jak tmavším pudrem zkorigovat tvář. Dozvěděla jsem se například, že aby můj hranatý obličej působil plastičtěji, je třeba ho na spáncích, tvářích a čelistech jemně vystínovat.

Poté Bára vybrala jednu z nás, na které předvedla správný postup při líčení. Zcela zásadní je hydratace pleti, na niž se poté nanáší make-up. Toho by měl být dostatek na to, aby zamaskoval nerovnosti a vady pleti. Nanášet ho vizážistka doporučuje buď prsty, nebo speciální houbičkou (tzv. Beauty Blender). Korektor by pak měl být nutný už jen k drobnému zarytí např. kruhů pod očima. Poté nastává čas na korekci tmavším pudrem a na nanášení tvářenky. Ta by měla skutečně kopírovat jablíčka. Zda je správně nanesená, si můžete zkontrolovat, když se usmějete či zakloníte. Očním stínům to pak nejlépe sluší v tandemu. Kouřové líčení je opravdu nesmrtelné! Pro dámy s řídkými řasami je ještě vhodné těsně nad nimi vést tenkou černou linku, která je zvýrazní. Obočí Bára doporučuje upravovat nejlépe stínem – působí tak mnohem přirozeněji – a pak jej pročesat kartáčkem, a odstranit tak přebytečný poprašek.

Poté, co jsme probraly ještě zbývající dotazy, vrháme se k zrcadlům a dychtivě se přehrabujeme ve vybavení ateliéru. Opravdový ráj pro make-up fetišisty! Bára nám pak každé zvlášť radí a doporučuje, jaký make-up je pro nás vhodný. Moje pleť je prý nažloutlá (ach jo!), a tak bych měla vybírat make-up v podobném duchu. Fialové kruhy pod očima, jimiž se také „pyšním“, prý nejlépe zamaskuji naoranžovělým korektorem. Bára mi proto doporučuje, abych si koupila sadu vícebarevných korektorů. Jsou výborné i v průběhu roku, kdy pleť vlivem slunečního záření mění svoji barvu.

Největší nerozhodnost pak nastává u palety s očními stíny a rtěnkami. Schválně sáhnu po barvě, kterou bych si asi jindy nevybrala – po oranžové. Bára mi překvapivě říká, že to byla dobrá volba: „Máte zelené oči, oranžová s nimi bude kontrastovat a vytáhne jejich barvu. Hodně žen se domnívá, že když mají třeba modré oči, že by měly používat modré stíny. Tím ale jejich barvu spíše potlačí. Vždy proto sáhněte po kontrastní barvě.“ Pak už jen doladit rtěnku, a mám vyhráno!

Přichází mezi nás fotograf, aby zvěčnil to, jak jsme se nalíčily. Ačkoli focení nesnáším, tohle bylo více než příjemné. Po focení Bára zavelí: „Odlíčit, a znova!“ Zatímco první look, který jsme si na sobě zkoušely, byl spíše na den, nyní máme spáchat večerní líčení. A je to doopravdy zábava!

Sečteno a podtrženo:

Kurz bych doporučila ženám, které nemají příliš zkušeností s líčením, nebo jen zkrátka nevědí, co jim sluší. Cena 2600 korun se mi zdá velmi férová. Barbora Nevická byla přístupná všem našim otázkám a nikdo nekoukal na hodinky. Ve výsledku jsme tak minimálně o hodinu přetáhly. Pořízené fotografie jsou už jen třešničkou na dortu a dokládají, že cena kurzu je více než výhodná. Zaplacení ateliérových fotografií totiž nevyjde také zrovna levně.

Další informace o make-up artist kurzech najdete na http://www.surfacemakeup.cz.