Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Voňavá krása: Co nevíte o květinách

Jaké květiny jsou momentálně in? A proč stojí v únoru květiny víc, než v jiné měsíce? Může za to Valentýn? Vše ví Kateřina Hemerle, majitelka největšího on-line eshop s květinami Florea.

 

Kolik v únoru prodáte květin?Snimek obrazovky 2017 02 04 v 16.54.48
Náš e-shop funguje teprve dva roky, takže množství prodaných květin se v jednotlivých letech násobně liší. V loňském roce jsme nejprodávanějších květin, růží, prodali přes sto tisíc.

Existují květiny, které mají sezónu?
V únoru začíná období tulipánů. Ale svou sezónu mají i africké růže, které od prosince do března dosahují nejvyšší kvality díky příznivým klimatickým podmínkám.

Jak vnímáte svátek sv. Valentýna?
Je dobré dát najevo své city lidem, které máme rádi. Kdykoliv. Můj manžel je na tyto svátky přílíš zemitý, ale každoročně dostávám květiny od svého tatínka. Je to docela časté i na našem e-shopu, že muži objednávají květiny k Valentýnu pro všechny ženy v rodině.

Jaké květiny byste na sv. Valentýna doporučila?
Každá žena má ráda jiné květiny, jinou barvu. Někdy je doručován specifický vzkaz a společně se zákazníkem vybíráme i vhodnou kytici či způsob předání. Například loni jsme doručovali kytici 99 růží se vzkazem: 100. růže a pusa na tebe čeká pod oknem.

Co si myslíte o květomluvě?
Nejsem zastáncem škatulkování, takže když má někdo rád žluté růže, měl by dostat žluté růže, i když o nich kdysi někdo prohlásil, že znamenají žárlivost. Existuje mnoho nádherných květin a jejich barev, takže proč se něčím omezovat. Navíc, když se na internetu snažíte najít údajné významy některých květin či barev, mnohdy se stane, že naleznete dokonce protichůdné významy. Upřednostňuji řídit se tím, co má ráda obdarovaná osoba.

A co zvyk s lichým počtem květin?
Vím, že pro mnoho lidí je tato tradice důležitá, mnohdy však aniž by znali důvod jejího dodržování. Přikláním se k vlastní symbolice, a ne k tomu, aby se lidé přehnaně nutili k něčemu, co se od nich očekává. Zbytečně jsou tak zákazníci v obavě u sudého počtu schopni koupit dvacet devět růží ke třicátým narozeninám.

V únorové Marianne, která je právě na stáncích, najdete článek o květinových trendech a valentýnských tradicích.

www.florea.cz

Voňavá krása: Co nevíte o květinách