Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Výklad snů pro začátečníky

Info ikona
Výhlad snů

Sny se nám zdají každou noc. A hned několik. Pamatovat si je a přemýšlet o nich je naše svatá povinnost. Jejich prostřednictvím totiž naše duše komentuje to, co se nám v reálu děje. A nejčastěji připomíná právě to, co v bdělém stavu nevidíme nebo vidět nechceme.

Redakce Marianne | 4. 05. 2013

Pamatovat si sen a použít ho pro výklad svého niterného světa je sice bezva nápad, ale také se vám to často nedaří? Máme pro vás několik tipů, se kterými si zapamatujete i ten nejsložitější sen!

  • Ihned po probuzení si ještě dopřejte pár minut bez vyrušování. Bez tohoto kratičkého ‚okna‘ obvykle do pěti minut nevíte, že se vám něco zdálo.

  • Nehýbejte se.

  • Vzpomeňte si na všechny emoce, které jste ve snu pociťovala, pak se sen vybavuje snadněji.

  • Cokoli si pamatujete, zkuste si co nejrychleji zapsat. Čím více poznámek a detailů, tím lépe.

  • Jestliže se se svým snem probudíte do noci, zkuste si ho několikrát do detailu v mysli přehrát. Ráno bude snazší si na něj vzpomenout.

  • Já osobně vyzkoušela radu zkušených psychoterapeutů, abych si před spaním několikrát nařídila, že si svůj sen chci pamatovat. Kupodivu to zafungovalo.

Řekni mi, o čem sníš, a já ti prozradím, co tě trápí…

Psychoterapeut Jiří Tyl sestavil ve své knize Jak rozumět snům pár jednoduchých pravidel, jak se naučit své sny ‚překládat‘. Asi se budete divit, co to znamená, když se vám zdá, že vám uletělo letadlo, nebo když kolem vás zuří rozbouřené moře.

1. Všichni jsou já

Ve snu jsme jen ve svém světě. Postavy v něm proto reprezentují nás – naše myšlenky, emoce, naděje nebo strachy, byť jsou zároveň tyto snové osoby rovněž samy sebou. Pokud se vám zdá o šéfovi, který se na vás zlobí, reaguje ta část vašeho já, která se bojí. A nejen šéfa.

Když ho ale ve snu vidíte, jak dusí někoho jiného, může to být vaše vlastní zlost, která je za šéfa toho času ‚převlečená‘. Po probuzení byste se pak měla ptát sama sebe: „Neukazuje mi šéf to, co bych sama chtěla, ale potlačuju to?“

2. Emoce se převlékají za živly

Jsou často zastoupeny symboly energie, jako je oheň, bomby nebo elektřina. Když elektřina ve snu poškodí dům, dává vám nevědomí najevo, jak vaše negativní emoce, jako je strach nebo úzkost, ovlivňují vaše fyzické zdraví.

Celkový stav mysli pak vyjadřuje vzduch, atmosféra nebo interiér místnosti, o které se vám zdá. Tmavá místnost by mohla znamenat, že jste deprimovaná, špinavý a ošumělý pokoj pak že jste hodně, hodně rozzlobená. Moře, řeky, jezera nebo kanály, to je vaše celkové intuitivní vyladění. Bouřlivé vody varují před zaplavením a podlehnutím a třeba plavecký bazén zase poukazuje na váš boj s konvencemi, které vás spoutávají.

3. Za sny neseme zodpovědnost

Snící je vždy odpovědný za to, co se ve snu stalo. Když vám ve snu uletí letadlo nebo vás potká uzavírka či objížďka na silnici, není to náhoda. Ptejte se sama sebe, zdali to nemůže znamenat, že odkládáte důležité životní rozhodnutí.

4. Čemu ve snu utíkáte, tomu se postavte

Pokud se něčemu ve snu vyhýbáte nebo před něčím utíkáte, ukazuje vám vaše nevědomí, že nestojíte k životu čelem, nepřijímáte sama sebe nebo potlačujete své emoce. Sen vás donutí svůj strach nebo obavy vyjádřit.

5. Dobré i zlé vás učí

Vše pozitivní, na co ve snu narazíte, vás orientuje dál. Když například sníte o příteli, který je velmi společenský nebo má jiný hezký rys, pravděpodobně si přejete tento rys získat. A naopak. Pokud sníte o někom, kdo není úplně výlupek ctnosti, pravděpodobně potřebujete na těchto negativních rysech pracovat a odstranit je.