Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Vytáhněte paty z domu aneb nejlepší kulturní akce

Můžete navštívit zajímavou výstavu, popovídat si s architekty nebo tajit dech u koncertu filmové hudby. Do konce září se nudit nebudete!

19.–28. září: Pokoje III

Přehlídka mladých architektů bude v nevyužívaném paláci v Cihelné ulici na Malé Straně. Vypravte se tam, protože budete moct vidět, jak si s prázdnou místností mladí umělci poradí. Přetvořit ji mohou, jak budou chtít. Třeba tu najdete inspiraci do vlastních bytů a domů! 

20. září: Zažít město jinak

Co kdyby se z šedé ulice stal taneční parket a z nepoužívaného dvorku bazar starožitností? Akce Zažít město jinak má za cíl rozproudit život v ulicích a poznat sousedy. Akce se každým rokem zvětšuje a přesunuje z Prahy i do dalších měst. Letos proběhne i v Ostravě, Hradci Králové a v Jablonci nad Nisou. Podrobný program každé lokality najdete na www.zazitmestojinak.cz. 

od 21. září: výstava Cukráři a cukrárny

V Zámeckém areálu Ctěnice můžete vidět zábavnou expozici, která přibližuje historii a výrobu čokolády, nugátu, perníku a zmrzliny. V rámci výstavy tu budou probíhat i doprovodné programy a workshopy: například 18. října bude perníkový den, kterého se zúčastní příbramský perníkář a lidový řezbář. www.muzeumprahy.cz 

23. - 27. září: Vzáří

V Olomouci zažijete unikátní festival světla a videomappingu. Domy se díky speciálnímu nasvícení budou měnit před očima, paláce budou tančit přímo na náměstí… Je to show a virtuální realita, kterou byste měli vidět na vlastní oči. www.vzari.cz

24. a 26. září: Film Music Prague

Film Music Prague aneb Festival filmové hudby proběhne v Rudolfinu 24. a 26. září. Na zahajovacím koncertu uslyšíte hollywoodské hity jako Interview s upírem, Základní instinkt, Vetřelec či Mumie v podání Filharmoniků města Prahy, sboru Boni Pueri a mezzosopranistky Andrey Kalivodové. O dva dny později půjde o výběr největších hitů skladatele Patricka Doylea, který složil hudbu k filmům Harry Potter a Ohnivý pohár, Zrození planety opic nebo Eragon. O živé podání se postará Český národní symfonický orchestr a Kühnův smíšený sbor, sopranistka Markéta Mátlová zazpívá písně z filmů Gosford Park a Rozum a cit. Vstupenky seženete na www.filmmusicprague.com. 

29. a 30. září: Premiéra Peklo

Peklo – Dantovské variace je pozoruhodné představení, které spojuje tanec a činohru. Vzniklo ve spolupráci tanečníků z 420People, režiséra Jana Nebeského, herce Davida Prachaře a scenáristky a herečky Lucie Trmíkové. Doporučujeme! Představení protagonisté odehrají v Experimentálním prostoru NoD, www.420people.org.