Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Vyzkoušejte matné líčení - ubere vám roky

Letošní trend matného líčení se sametovou pletí je velmi lichotivý, prý ubírá léta a může ho směle vyzkoušet i ten, kdo se normálně příliš nelíčí.

Redakce Marianne | 14. 10. 2013

Tento trend sází na přirozenost – matné líčení vypadá dokonale a vy budete zároveň působit velmi nenuceně. Můžete zvolit jemné barvy, takže líčení bude spíše nenápadné, můžete si však vybrat i barvy šťavnaté třeba na rty – i tak budete elegantní a nestane se vám, že byste to ‚přepískla‘.

Pleť

Sametově hebká pleť je snem každé z nás. Vsadíme se, že s matným líčením budete vypadat luxusně, jako byste žádný make-up ani neměla. „Pro matný efekt jsou ideální báze pod make-up, které udrží pleť méně promaštěnou a zároveň na ní díky optickým difuzérům vytvoří efekt mlhy. Pokožka pak vypadá dokonale,“ říká National Make-Up Artist Parfumerie Douglas Filip Novák.

MatnaPlet_copy

Tip: báze Fluid Master Primer Giorgio Armani nebo Matte Base MAC

Filip Novák doporučuje nanášet tekutý nebo sypký make-up štětcem. „Košatý štětec make-up krásně a rovnoměrně roznese po tváři a výsledek vypadá velmi přirozeně,“ říká odborník. Aby se matný efekt umocnil a aby vydržel co nejdéle, naneste poté pudr. „Nepoužívejte ho na celý obličej, protože tak zbytečně zatěžujete pleť, ale jen na partie, které se lesknou. Nanášejte pomocí menšího štětečku,“ radí vizážista.

Tip make-up (dle textury):
Maestro Make-up Giorgio Armani (lehčí)
Fluid Finish Sensai (středně hutný)
Double Wear Estée Lauder (hutný)

Tip pudr:
Pressed Powder Sensai
Prep+Prime Powder MAC

Rty

Jedním z největších hitů letošní sezony jsou elegantní matné rty, které vypadají velmi sofistikovaně. Můžete zvolit syté šťavnaté barvy, ale pokud dáváte přednost nenápadnosti, nabarvěte si rty třeba matnou tělovou barvou nebo matným leskem. Podle Filipa Nováka se na přehlídkách objevovaly také pastelovopudrové odstíny. „Abychom vytvořili dokonalý matný efekt, je třeba mít pleť v perfektním stavu. Nutností je hydratační a vyživující vrstva balzámu nějakou dobu před líčením, pokud mají vaše rty tendenci praskat. Rád používám produkty na vyhlazení vrásek okolo očí, ty nanesu na celé rty i lehce za hranu linie rtů. Tvoří tak ‚bariéru‘, aby se kontura časem nerozpíjela,“ radí Filip Novák.

MatneRty

Tip: matné lesky Giorgio Armani

Podle něj jsou nejlepším přípravkem na matné rty konturovací tužky. „Vydrží na rtech nejdéle ze všech produktů na rty, jednoduše se s nimi pracuje a můžete kombinovat více odstínů pro ‚ombre‘ efekt. Tužkou vytvořte nejen konturu, ale vybarvěte také celé rty,“ doplňuje vizážista.

Tip: matující tužky na rty NARS

Nehty

Matné nehty jsou zpět! Vyberte si ze široké palety matných odstínů nebo si nehty nakonec nalakujte matným nadlakem. Plete se ten, kdo říká, že matné nehty jsou nudné. Pomocí speciálního štětečku můžete do matného laku udělat tečky nebo čárky či vzorek ležérně rozmáznout. „Lak je perfektní pomocník, jak dotvořit celkový efekt, a může skvěle rozzářit fádní kousek oblečení. Novinkou na trhu jsou laky obsahující kovové částečky, které po nanesení na nehet a přiložení magnetu vytvoří pruhovaný efekt,“ říká Filip Novák.

MatneNehty

Tip: matné nadlaky Essie nebo OPI nebo matné laky Avon