Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Vyzkoušeli jsme: Rehabilitační cvičení Infinity

Neznám nikoho, koho by nebolela záda. Já osobně trpím po práci u počítače naprosto pravidelně. Proto mě zaujalo, když MUDr. Michaela Tomanová, MBA, primářka a ředitelka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí, přišla s novou metodou rehabilitačního cvičení.

Redakce Marianne | 3. 10. 2012

Základem její metody Infinity je ležatá osmička, kterou opisujete různými částmi těla, ale i celým tělem. Cviky vycházejí vždy z centra těla, nebo z centra končetiny. Ze začátku děláte pouze pomalé a téměř neviditelné pohyby v tzv. mikropohybu nebo pouze v představě, později, když se cvik naučíte a nemáte žádná pohybová omezení, můžete přidat na rychlosti i rozsahu pohybu a cvičit v tzv. makropohybu. Cvičení v mikropohybu či v představě je výhodné v tom, že si můžete zacvičit kdekoli mezi lidmi, aniž by si toho kdokoli všiml.

 

Co si můžete sami vyzkoušet?

Cvik č. 1: Korekce stoje

Ramena jsou uvolněna dolů a jen lehce do stran, ovšem ne dozadu. Ruka i celé paže mohou být volně rotovány vně. Přitom stále kontrolujeme postavení a držení celého těla – vzpřímenou krční páteř, uvolněnou bradu a relaxovaná ramena. Při správném postoji je důležité postavení pánve, kterého docílíme pomocí následujícího. Rozkročíme se na šířku ramen, paže necháme volně viset dolů a následně ruce překřížíme prsty před sebe, jakoby do tvaru písmene V. Rukama se dotkneme dlaněmi podbřišku, konečky prstů stydké kosti a malíkovými hranami ruky oblasti těsně nad třísly a odtlačujeme se pánví od rukou, přičemž ruce kladou mírný odpor. To samé zopakujeme s rukama za zády v oblasti křížové kosti. Cvik bychom měli provádět pomalu, jen naznačeným pohybem pánví proti rukám (dopředu a dozadu). Postupně si hledáme optimální střed pánve ve vertikále, aby rozkrok byl kolmo k zemi.

Infinity_Method_cviky_zdroj_foto_Infinity_Method_12_korekce_stoje

Cvik č. 2: Nácvik vzpřímení v sedu

Správný sed by neměl zatěžovat pohybový aparát. Cvik provedeme tak, že si sedneme vzpřímeně, pokud možno na okraj židle. Nohy jsou rozkročené na šířku ramen a chodidla jsou celá opřená o zem. Ideálně je v kyčli, koleni a kotníku pravý úhel. Opět srovnáme pánev a postavení ramen. Skrčíme paže v lokti a malíkovou hranou se opřeme o střední část stehen. Paže a ruce jsou lehce zevně vytočené s mírně pokrčenými prsty. Horními končetinami zlehka zatlačíme do stehen, dolními končetinami do podlahy, odtlačíme se zadečkem, vše jen jemně. Současně dochází ke stažení spodní části zadečku a pánevního dna. Vytáhneme hlavu nahoru a nakonec lehce zapřeme ruce, zadeček a nohy, jako bychom chtěli vstát. 7 sekund ‚vzpřímení‘, 7 sekund relaxace.

Nacvik_vzprimeni_v_sedu_INFINITY_metoda_zdroj_foto_Rehabilitacni_ustav_Brandys_nad_Orlici

Cvik č. 3: Uvolnění páteře

Výchozí poloha je stejná jako při sedu, tedy na okraji židle s nohama rozkročenýma na šířku ramen. Ruce svěsíme volně dolů mezi nohy. Snažíme se co nejvíce předklonit tak, abychom se hlavou dostali co nejníže. Pokud jsme schopni předklonit se tak, že temeno hlavy směřuje téměř kolmo k zemi, začneme temenem hlavy opisovat na zemi ležatou osmičku. Tento pohyb by se měl přenášet na celé tělo, tedy na ramena, oblast hrudníku a pánve. Střed této pomyslné osmičky prochází středem temene hlavy. Při pohybu ze strany do strany se snažíme lehce přenášet váhu těla tak, abychom využili působení gravitace. Pokud vám nejde udělat tento hluboký předklon, představte si, že střed ležaté osmičky prochází kolmo vaším nosem. Také kolem tohoto pomyslného středu provádíme pohyb stejně jako u první varianty. Osmičku opisujeme vždy třikrát jedním směrem a poté třikrát směrem opačným. Zpočátku však provádíme téměř neviditelný pomalý pohyb a postupně můžeme zvýšit velikost a rychlost INFINITY.

Uvolneni_patere_INFINITY_metoda_zdroj_foto_Rehabilitacni_ustav_Brandys_nad_Orlici

 

Moje zkušenost

Metodu jsem si vyzkoušela přímo s Michaelou Tomanovou. Ukázala mi tyto tři základní cviky, snadné pro mě nebyly. Musela mi hodně pomáhat a navádět mě rukama. Na druhou stranu se musím poctivě přiznat, že nejsem zrovna dvakrát pohybově nadaná a v tomto ohledu chápu pomalu, také je pravdou, že jsme cvičení zkoušeli jen dvacet minut. I primářka mi potvrdila, že metodu je dobré se naučit nejdříve pod dohledem terapeuta či jiného odborníka. Slovní návod může být složitější. (Takže pokud vám to nepůjde napoprvé, nic si z toho nedělejte.) Její mateřskou lokalitou je Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí, nicméně Michaela Tomanová školí terapeuty a lékaře, aby mohli praktikovat Infinity po celé republice. Absolventů základního kurzu stále přibývá. Jejich seznam najdete ZDE.

 

3 základní rady, aby záda nebolela

Zkoušela jsem cvičit asi týden, ale moc mi to nešlo. Potřebovala bych delší lekci a nejméně několik dalších. Každopádně návštěva zbytečná nebyla. Odnesla jsem si z ní tři základní rady, které mohu předat i vám a které možná pomohou víc než všechna cvičení dohromady.

1) Srovnejte se

Během dne si najděte chvíli na to, se pořádně srovnat, a to hned několikrát! Neseďte celý den shrbení a zkroucení u počítače.

2) Zhluboka se nadechněte a vydechněte

Často dýcháme hodně povrchně. Vašim zádům pomůže, když se pořádně, v klidu a hodně zhluboka nadchnete a vydechnete. Naplňte vzduchem hrudník až po oblast pod klíční kostí, lehce se vám nafoukne i bříško. Aktivujete si tak bránici. Je to uklidňující, příjemné a vaše záda vám budou vděčná. Automaticky se tak srovnají.

3) Projděte se

Když si najdete každý den chvilku na to, abyste si trochu zacvičili, bude to ideální, ale také stačí, když se během pauz v práci projdete a srovnáte držení těla podle návodu ve cviku č. 1. Trochu se rozhýbete, uvolníte svaly, změníte pozici a nebudete jen strnule sedět.