Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Začínáte běhat? Choďte!

Info ikona

Většina lidí pokládá běh za naprosto elementární dovednost, na které není třeba se něco učit. A právě proto končí tolik začínajících běžců zhruba po týdnu.

Soňa Kotulková | 17. 03. 2017

Také si myslíte, že se stačí rozběhnout a pádit tam, kam zrovna chcete, dokud můžete? Jenže málokdo se narodí jako Emil Zátopek. Když začínáte s běháním, neměli byste čekat, že hned uběhnete pět kilometrů v kuse, naopak ideální je metoda kombinující běh a chůzi – mějte na paměti, že chůze není v rámci tréninku v žádném případě známkou slabosti nebo špatné fyzičky, ale znakem, že to nechcete vzdát hned na začátku. I profesionální běžci trénují s pomocí chůze, takže se v žádném případě nemusíte stydět, když vás někdo uvidí, jak „prostě jen jdete“.

Pravda o chůzi

Když zkombinujete chůzi a běh, váš čas strávený sportem se výrazně prodlouží (a taky vás tělo bude výrazně méně bolet). Mějte na paměti, že běh není o tom, se jednorázově uštvat, když podlehnete chiméře „velkého výkonu“, bude pro vás každé nové rozběhnutí bojem s vůlí, tělo si bude bolest pamatovat. Jak správně postupovat? Po nezbytném zahřátí zvolte kratší úsek pro jogging následovaný klidnou, uvolněnou chůzí, můžete zkusit minutu běhu a pět minut chůze. V tomto rytmu pokračujte po celou dobu tréninku (ale rozhodně ne déle než třicet minut, pro začínající sportovce není vůbec záhodno se přepínat), podrobnou tabulku s návrhem plánu tréninku najdete níže. 

Jak vyzrát sami na sebe?

V zásadě je to velmi jednoduché, stačí být pozorní k tomu, co vám vaše tělo říká, nikdo jiný vám totiž neporadí lépe, a pokud je pro vás běh velkou zátěží, prostě „běhací část“ o něco zkraťte. Chůze je nezbytnou součástí každého tréninku a obnova energie a pravidelné uvolňování svalů vám pomůže držet se v dobré kondici po celou trasu.

Těm, co nechtějí sportovat jako na vojenském cvičišti a pravidelný časový režim podobný naší tabulce dole je spíše demotivuje, se vyplatí stanovit si přibližnou trasu, na které si vytyčíte, jaké části budete běžet a které prostě „jen“ v klidu projdete – zkrátka si řeknete, že od křižovatky až na konec ulice poběžíte a další část půjdete. Rozdělení běžeckého okruhu tímto způsobem vám nejen pomůže se neuhnat, ale i lépe ukáže, jaké výsledky vám sport přináší – po pár týdnech se totiž „zaběhnuté úseky“ začnou prodlužovat a nebudou pro vás znamenat tak obrovský problém jako na začátku. 

Další pravidlo? Zvyšujte dávky pravidelně každý týden, aby si tělo zvyklo na pohyb, dbejte na čas, který sportem strávíte. Pokud zvýšíte čas běhu o minutu, nesnižujte zároveň i čas chůze, pro organismus by to mohl být šok. Zkrácení doby chůze o jednu minutu si nechte na další trénink, čím pomaleji se budete zlepšovat, tím déle budete moci sledovat svůj postup!

Uvidíte, že budete sami překvapení, jak je tato metoda efektivní a jak rychle se vaše výkonnost zvýší. Poběžíte déle a dále bez přemrštěného úsilí!