Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Žena, co se nám líbí: Jana Krausová

Herečka Jana Krausová působí, jako kdyby do Čech zabloudila odněkud z Montmartru, přitom je rodilá Pražačka. Je jí neuvěřitelných 58 let a vypadá skvěle. Jak to dělá?

Redakce Marianne | 24. 03. 2013

Jak dlouho vám ráno trvá líčení a úprava vlasů?

Nerada trávím u zrcadla příliš času, v divadle se totiž líčení nevyhnu, a tak upřednostňuju přirozený vzhled. Ráda nechávám kůži dýchat, v létě se ale chráním proti slunci a v zimě proti mrazu tekutými make-upy. Nyní používám Lycogel – je velmi přirozený, přitom skvěle kryje a nezatěžuje pleť. Nosím si ho s sebou i do divadla.

Jakou používáte kosmetiku?

Protože mám citlivou, alergickou pleť, s péčí příliš neexperimentuji. Vždycky jsem používala jemnou kosmetiku z lékáren (třeba micelární vodu Bioderma nebo vodu ve spreji od Avène) a snažila se o dostatek spánku. Ve svém věku a při svém povolání si ale pouze s domácí péčí nevystačím.

„Diety nedržím. Sázím spíš na lymfatické masáže, a hlavně na svižnou chůzi. Opulentním večeřím neholduji, večer jím málo anebo vůbec." 

Co tedy děláte?

Navštěvuji pražskou kliniku Formositas, líbí se mi jejich odborný, celostní přístup k péči o tělo i tvář. Tady jsem objevila i francouzskou dermokosmetiku Ericson Laboratoire – používám krémy z řady Hydra Clinic a pravidelně chodím i na jejich obličejové i tělové kosmetické ošetření. Výsledky jsou opravdu vidět.

Máte nějaký oblíbený kosmetický tip, který vám poradila maminka nebo kamarádka?

Nespat na břiše nebo na boku tak, že si ‚muchláte‘ obličej! Nejdříve jsem se tomu smála, ale dnes musím uznat, že tahle rada má v sobě velký kus pravdy.

Cvičíte?

Kvůli problémům s páteří chodím pravidelně na rehabilitační cvičení a cvičím i doma. Bydlím na venkově, proto mám dostatek přirozeného pohybu, navíc každý den chodím na svižné procházky s naší ohařkou Terezou. K tomu jsou divadelní hry, ve kterých účinkuju, celkem dynamické, a tak si na nedostatek fyzické aktivity opravdu nemůžu stěžovat.

Musíte se hlídat v jídle?

Nemusím. Pouze ze zdravotních důvodů zhruba dva roky držím bezlepkovou dietu. Jím ráda, ale vyhýbám se sladkostem, potravinám s dlouhou trvanlivostí – kterou považuji za nepřirozenou, většinou je v nich velká dávka chemických konzervantů – a taky uzeninám. K tomu se snažím nepřejídat, raději jím málo a častěji. Téměř nepiju alkohol, dávám přednost čisté vodě a dobrým čajům.

Na co ještě nedáte dopustit?

Miluji čerstvé ovocné i zeleninové šťávy a každému, komu záleží na jeho zdraví, je vřele doporučuji. Upřednostňuji přitom především plodiny z naší zeměpisné šířky.


Žena, co se nám líbí: Jana Krausová

Souvislející články