Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Ženy s podnikatelským duchem IV: floristka Lenka Hrubá

Co jsou půvabné kokedamy, nám bude vyprávět Lenka Hrubá, která si tyto levitující rostliny zamilovala a nyní je prodává ve svém obchodě Zahrada na niti.

Redakce Marianne | 23. 04. 2013

Máte obchod s kokedamami, můžete popsat, co si pod tímto názvem máme představit? Odkud kokedamy pocházejí?

Kokedamy pocházejí z Japonska – ko-key-da-ma znamená v japonštině mechová koule. Jde o specifický způsob pěstování rostlin v kulatém balu zeminy, který je obalen mechem. Mechová koule se pak ručně oplete provázkem, aby se dala zavěsit do prostoru. Jsou to tak vlastně levitující rostliny.

Čím vás právě tyhle rostliny přitahují?

Hlavně tím, že jsou jiné. Vypadají trochu jako ze světa Malého prince.

Proč byste doporučovala koupit si právě kokedamy? Jak se tyto rostliny liší od běžných pokojových rostlin v květináči?

Protože jsou kokedamy závěsné, nepotřebují moc prostoru a liší se také způsobem zálivky. Každá kokedama je pověšená na háčku, který je schovaný v rostlině, takže ji jednoduše sundáte, umístíte do misky s vodou a necháte nasáknout. V Japonsku se do kokedam používají bonsaje či kapradiny, které jsou vcelku náročné na péči, já jsem si ale kokedamy přizpůsobila a vyrábím je z nenáročných pokojových rostlin, o které se zvládne postarat každý.

peprovnik

Je v Česku o kokedamy zájem?

Je, většina lidí nikdy předtím kokedamy neviděla a ani o nich neslyšela. Když je ale u mě v krámku či na webu objeví, jsou zvědaví. Občas jsem překvapená, koho dokážou zaujmout. Původně jsem si myslela, že to budou hlavně mladí lidé nebo ti, kdo se o rostliny více zajímají. Ale nakonec jsem zjistila, že vůbec nezáleží na tom, jestli je člověk mladý či starý, žena či muž, nebo jaké má povolání. Třeba nedávno se u mě zastavil starší pán – zámečník, co naproti v domě opravoval vrata, byl nadšený a odnesl si pomerančovník. Vyklubal se z něj totiž pěstitel citroníků.

Co dalšího si u vás v obchodě můžeme koupit?

Kromě kokedam v Zahradě na niti najdete třeba rostlinná terária nebo závěsná skleněná aerária. Aerária jsou skleněné baňky různých tvarů, do kterých sázím rostlinky, a vytvářím tak opravdové miniaturní zahrádky ve skle. Všechny skleněné výrobky pocházejí z české sklárny a jsou ručně foukané podle mých návrhů.

Můžete stručně popsat, jak jste dospěla k tomu, otevřít si vlastní obchod?

Vlastně to byl nápad mého muže Tomáše. Svoji první kokedamu jsem dostala od něj, a když jsem mu pak nadšeně ukazovala, co všechno jsem o kokedamách objevila, řekl mi, že bych si měla otevřít svůj obchůdek. Strašně mi to vrtalo hlavou, až jsem se stala tou myšlenkou posedlá. Vymyslela jsem název, naučila jsem se kokedamy vyrábět, sebrala odvahu a šla do toho po hlavě.

Byly začátky vašeho podnikání obtížné, bylo něco, s čím jste musela bojovat?

Docela dlouho jsem hledala vhodný prostor pro krámek. Měla jsem určitou představu a nechtěla slevit. Jinak jsem samozřejmě – protože jsem v podnikání moc zkušená nebyla – měla trochu zkreslené představy vlastně o všem. Ale nemyslím si, že by začátky byly zas tak obtížné. Nejtěžší bylo se odhodlat a jít do toho, pak už to byla taková euforie, že když přišel problém, prostě jsem ho vyřešila a šla dál.

LH_kramek

Co je na podnikání podle vašeho názoru nejtěžší?

Vědomí nejistoty a zodpovědnosti.

Co podle vás nesmí chybět žádnému podnikateli?

Nadšení, odpovědnost, cílevědomost a podpora nejbližších.

Co byste poradila ženám, které chtějí s podnikáním začít?

Aby sebraly odvahu, udělaly si podnikatelský plán a nebály se to zkusit. I když to nevyjde, nebudou muset žít s pocitem, že to tenkrát nezkusily.

Jaké má podle vás vlastní firma pro ženy výhody oproti tomu být zaměstnaná?

Hlavní výhodou pro mě osobně je, že si svůj život řídím sama podle sebe a sama sobě se také zodpovídám.

Co jste se díky podnikání vy osobně naučila?

Přineslo mi svobodu v rozhodování bez kompromisů. Naučila jsem se být na sebe přísnější a stát na vlastních nohách.

Jak vypadá váš typický pracovní den?

Když zrovna nejedu ráno nakupovat rostliny do zahradnictví nebo nemám nějakou schůzku a je teplo, jedu do krámku na koloběžce. Protože si veškerý chod krámku obstarávám sama, najdete mě každý všední den od 11 do 19 tam, ve světě, který je mojí dílnou, kanceláří a rostlinnou oázou.

LH_les

Jste původně zahradní architektka – máte nějaké projekty také v tomto oboru?

Občas také dělám nějaký projekt zahrady či terasy, ale protože momentálně věnuji nejvíce pozornosti Zahradě na niti, projekty si vybírám, což je přesně to, co mi vyhovuje.

Co považujete za svůj největší pracovní úspěch?

Asi to, že jsem do Česka přinesla něco nového, co dokáže vykouzlit u mých zákazníků vykulené oči a úsměv na rtech.

Co nebo kdo je pro vás v práci největší inspirací?

Inspirací je mi svět, ráda se koukám kolem sebe a všímám si detailů. Jsem puntičkářka. Inspiruje mě domácí i cizokrajná příroda, umění, architektura i kultura.

Co plánujete do budoucna, chystáte třeba v obchodě něco nového?

Ano, stále hledám nové věci a podněty. Momentálně připravuji spolupráci, která se týká jednoduchých závěsných rostlinných obrazů do interiéru. Také se moc těším do Plzně na Pecha Kucha Night, kam mě pozvali jako účinkující. Bude to určitě inspirativní setkání se spoustou zajímavých tvůrců. Pokud máte chuť, přijďte se podívat 25. 4. do bývalého největšího kinosálu v Československu, prvorepublikové vily Elektra.

IMG_9941

Co o Lence Hrubé nevíte:

Kdy se vám nejlépe pracuje?

Jsem noční pták, takže v noci.

Jaké rostliny a jaké řezané květiny máte nejraději?

Mám ráda hortenzie, z řezaných květin pryskyřníky a frézie.

Do jaké barvy se nejraději oblékáte?

Podle nálady, momentálně do zářivých barev.

Čím jste chtěla být jako malá?

Veterinářkou.

Jak ráda relaxujete?

Ráda chodím českou krajinou, pěšky nebo na běžkách, jezdím na kole a na bruslích. Docela ráda vařím a ráda dělám různé ruční práce, miluji DIY projekty, teď zrovna se snažím nově očalounit staré židle. To všechno je pro mě relax.

Jak vypadá vaše vysněná zahrada, případně máte už takovou?

V mojí vysněné zahradě jsou vzrostlé meruňky, velký ořešák s houpačkou a za plotem výhled do kraje. Svoji zahradu zatím nemám, vyžívám se na našem žižkovském balkoně, ale jednou ji mít budu, aspoň doufám.

Navštívila jste někdy Japonsko?

V Japonsku jsem ještě nebyla, ale moc ráda bych se tam jednou podívala. Vidět na vlastní oči pravé japonské zahrady a samozřejmě kokedamy, bonsaje, kusamona, wabi-kusy a všechny ty zázraky japonského umění, po tom touží určitě každý zahradník.

V jakém typu interiéru se cítíte jako ryba ve vodě?

V interiéru mám ráda spíše jednoduchý styl s originálními detaily a přírodními materiály. Stylem mi jsou nejblíže asi severské země, takže bych byla nejspíš losos v Severním moři. :-)

Vizitka Lenky Hrubé

Původně zahradní architektka, nyní se hlavně věnuje svému obchodu Zahrada na niti, kde vyrábí a prodává kokedamy. Navštívit ho můžete v Praze 1 ve Školské ulici 7 (www.zahradananiti.cz). Kromě výše zmíněného je možné v obchodě koupit i závěsné designové doplňky do zahrady od britských firem Green & Blue a ChapelWood.