BURDA Digital Elle.czElle.cz Marianne.czmarianne.cz
apetit online.czApetitonline.cz Elle.czMaxim.cz moje betynka.czMoje betynka.cz pošli recept.czPošli recept.cz Marianne.czAutohit.cz chip.czChip.cz Elle.czHrej.cz
Zavřít

Fórum - detail

Malujte jako Toyen

DISKUSE UKONČENA Možná tomu nevěříte, ale malovat umí prostě každý. Přesvědčí vás o tom zakladatelky Vzdělávací instituce KK Serafin Miroslava Indráčková a Jaroslava Pavlová. A je úplně jedno, že si o sobě myslíte, že jste beznadějný případ, který zvládne tak akorát domeček jedním tahem. Naše dvě odbornice vám vysvětlí, že ostych můžete klidně hodit za hlavu a z malování si udělat požitek. Platí to i v případě, že chcete do výtvarného kroužku poslat své děti. Poraďte se s nimi jak, kam a za kolik právě zde. Na vaše otázky budou odpovídat každé pondělí, středu a pátek.

• Vložit příspěvěk
  • Zpět na fórum
Odpovědět je to perfiš paráda Veronika | 09. 12. 2009, 17:11

Zdravím všetkých:-) Zúčastnila som sa už dvoch seminarov (Tužka a Pastelky) a chystám sa na ďalšie:-) Je to krásny relax a skutočne to funguje. Teraz už kreslím s radosťou a veľmi si to užívam:-)

Odpovědět Re: je to perfiš paráda Jaroslava Pavlová | 10. 12. 2009, 10:20

Dobrý den, Veroniko! To ráda čtu... Budeme se na vás těšit i na dalších kurzech!:-) A i kdyby ne, krásný zbytek roku přeju a do toho nového za celý Serafin všechno nej a spoustu radost z kreslení!

Odpovědět Re: Re: je to perfiš paráda Veronika | 10. 12. 2009, 11:43

To sa určite možete tešiť:-) Už sme s manželom prihlásení na Reálnu kresbu a určite to nie je koniec:-) Pekné Vianoce a teším sa do skorého videnia:-)

Odpovědět kopírování? rozmarýna | 07. 12. 2009, 10:17

Dobrý den, je "naučit se kreslit či malovat" a kopírovat již nakreslenou, namalovanou předlohu, kterou mám tesně vedle svého paíru, jak se to téměř ve všech Vašich kurzech výhradně dělá (snad kromě pokročilého malování v plenéru a reálné tužky) to stejné? Je to nutný postup, rozvíjí to vůbec nějakou tvořivost? (O fantazii a pravé hemisféře nemluvě)

Odpovědět Re: kopírování? Jaroslava Pavlová | 07. 12. 2009, 11:35

Dobrý den, Rozmarýno! Předpokládám, že tak trochu navazujete na předchozí dotaz. I já tedy rozvinu svou předchozí odpověď. O kopírování se v žádném případě nejedná. Primárním cílem kurzů kreslení pravou mozkovou hemisférou je ukázat každému, že schopnost kreslit stačí znovu začít používat. Ano, říkám znovu, protože se s ní každý z nás narodil. Je nám vlastní stejně jako schopnost mluvit nebo psát. Jen ti talentovaní k tomu nepotřebují příliš popostrkovat:-) Každopádně, kopie u nás nenajdete. To, co se v počátcích u nás lidé učí, je jistota projevu v něčem, co jim dlouho nebylo vlastní. A nikdy a nikde, na žádném kurzu, nenastavujeme požadavek vytvoření "kopie", vždy se snažíme dovést klienty minimálně k interpretaci dané předlohy. Ty pak opouštíme, jak jen jsou k tomu účastníci kurzů sami svolní. S předlohami je to zkrátka stejné jako s etudami a stupnicemi při hře na klavír. Coby začátečník se s nimi dřete, jako pokročilý si už samozřejmě raději přehrajete třeba Bachovo Preludium. A ani když budete hrát jako pánbůh, ho nezahrajete tak, jak si autor usmyslel, tudíž nevytvoříte hudební kopii. Vždy, v každém díle, jež je produktem tvůrčí činnosti, je kus toho, kdo ho stvořil. A naším cílem hlavně pak na pokračovacích kurzech je, aby v každém tahu po papíře byl autor cítit co největší měrou.

Odpovědět kopírování? rozmarýna | 07. 12. 2009, 10:01

Dobrý den, je "naučit se kreslit či malovat" a kopírovat již nakreslenou, namalovanou předlohu, kterou mám tesně vedle svého paíru, jak se to téměř ve všech Vašich kurzech výhradně dělá (snad kromě pokročilého malování v plenéru a reálné tužky) to stejné? Je to nutný postup, rozvíjí to vůbec nějakou tvořivost? (O fantazii a pravé hemisféře nemluvě)

Odpovědět Zavádějící název Janča h | 04. 12. 2009, 13:39

Na těchto kurzech je nejvícece zavádějící název, který slibuje co si nevšedního - a proto může být i nevšední cena. Přenos bodů, křivky, leze brouk- to vše je práce levé hemisféry. Metoda je to pěkná ale ne nijak odlišná od běžnýk kurzů kreslení... Jinak pravá hemisféra se zapojuje kdykoliv člověk začne tvořit, nebo jen třeba poslouchat hudbu...

Odpovědět Re: Zavádějící název Jaroslava Pavlová | 06. 12. 2009, 21:16

Dobrý den, Jančo. Máte pravdu, i na kurzu kreslení pravou mozkovou hemisférou pracujeme s její "drahou polovičkou", hemisférou levou. Logicky - musíme:-) Jednak pokud bychom jí laicky řečeno neposkytli určité berličky, nenechala by talentem nenadané dát na papír jedinou čáru, zabrzdila by je přemírou strachu. Těchto berliček se ovšem velmi záhy zbavujeme... Nebo si dokážete představit, jak přenášíme body u malby v plenéru? A druhým důvodem je fakt, že jedna druhou potřebují - stejně jako my lidé potřebujeme své partnery. Naprosto ideální by byla nejspíš jejich rovnováha, ale to bohužel u většiny lidé budeme hledat těžko. Jsme zahlcení starostmi, prací, dáváme přednostní prostor hemisféře levé, a kdybychom ji nakrásno chtěli naráz ustřihnout, nepodaří se nám to. Nemluvě o tom, že lidé bez talentu, nežívící se uměním či jinou kreativní činností pravou hemisféru a schopností s ní spojené opravdu zbytečně zanedbávají, nerozvíjejí, nepoužívají a sami sebe o něco ochuzují. O co, to jim právě ukážou kurzy kreslení pravou mozkovou hemisférou.

Odpovědět malování Jana K. | 04. 12. 2009, 12:08

Upoutala mě vaše reklama na hlavní stránce, tak jsem vešla na vaše stránky a jsem opravdu ohromená, jak dlouho dopředu se musím přihlásit do té Telče? Určitě to spojím s festivalem v ní, dá se absolvovat během týdne víc kurzů u vás, líbilo by e mi se něco naučit a ještě být na koncertech večer, jezdím tam pravidelně, děkuji za odpověď

Odpovědět Re: malování Jaroslava Pavlová | 06. 12. 2009, 20:58

Dobrý den, Jano. Termíny konání našeho kreslicího Léta v Telči najdete na našem webu na počátku ledna 2010 - přesný program, speciální nabídky i přihláškové formuláře. My se na vás každopádně budeme těšit, protože kouzlo festivalové Telče si stejně jako vy užíváme pravidelně každý rok...:-)

Odpovědět Re: malování Jaroslava Pavlová | 06. 12. 2009, 20:53

Dobrý den, Jano. Termíny na letní Telč najdete na našich webových stránkách na počátku roku 2010. Najdete tam samozřejmě podrobné informace o konkrétním programu, speciálních nabídkách a také přihláškové formuláře. A máte pravdu, v rámci festivalu, který se v létě v Telči koná, se tohle malé město mění v jednu velkou nádheru plnou kultury a umění. A my budeme rádi, když i vám do něj tak trochu jinak otevřeme bránu!:-)

Odpovědět dotaz Milena | 02. 12. 2009, 08:24

Dobrý den, zaujaly mne vaše stránky a chtěla bych se zeptat, zda výsledek kreslení pravou mozkovou hemisférou ovlivňuje fakt, že jsem levák. Děkuji.

Odpovědět Re: dotaz Jaroslava Pavlová | 02. 12. 2009, 11:27

Dobrý den, Mileno. S vaší otázkou se na kurzech setkáváme velice často. Ale můžu vás uklidnit. Fakt, že jste levák, na funkci pravé hemisféry vliv nemá. Obecně vzato je více než její samostatná fukce důležitější vzájemné působení obou hemisfér (neboli bilateralita). Pokud je vaše pravá mozková hemisféra pasivní, nepoužíváte ji, neprospívá to ani hemisféře levé. Je to totiž stejné jako ve vztahu dvou lidí. Pokud s partnerem spolupracujete, vycházíte si vstříc, doplňujete se, všechno funguje skvěle. Jakmile jeden vynechává a nechává starost o domácnost, děti, nákupy, dovolené... jen na tom druhém, snadno ho přetíží a nakonec nebudou fungovat ani samostatně, a už vůbec ne společně dohromady. Proto je pro nás všechny tak důležitá pravá mozková hemisféra a proto je tak důležité s ní pracovat.

Odpovědět Je to možné? Eva | 01. 12. 2009, 11:18

Navštívila jsem Vaše stránky, opravdu je možné po dvou dnech dosáhnout takového výsledku? Jsou Vaši účastníci opravdu na začátku "nekresliči" a po absolvování těch dvoudenních kurzů se dostanou až k výsledkům, které jsou vidět v galerii "kresby", například v pastelu?

Odpovědět Re: Je to možné? Jaroslava Pavlová | 02. 12. 2009, 11:14

Dobrý den, Evo. Na vaši otázku musím říct jediné: ano, to, co vidíte v našich galeriích, jsou skutečné výsledky těch, kteří k nám přišli, kreslit neuměli, a po dvou dnech našeho, ale především jejich vlastního snažení odešli s obrázky, které si často zaslouží bezmezné uznání a obdiv. Věřte, že i nás, kteří s metodou kreslení pravou mozkovou hemisférou pracujeme tak dlouho, dokáže překvapit, jak dobře funguje:-) Každopádně, ještě k Pastelu - ten je dokonce jednodenní! Nicméně jako u všech pokračovacích kurzů i v jeho případě požadujeme, aby klienti absolvovali nejprve kurz základní, Tužka. Takže vlastně to, co vidíte konkrétně u Pastelu, jsou díla, jež vznikla po cca 3 dnech učení se...

Odpovědět Kreslení Pavla | 30. 11. 2009, 19:25

Dobrý den, zaujaly mě vaše webové stránky. Kreslení mě zajímá, ale spíše z pohledu psychologického. Co byste v tomhled směru odpověděly na otázku: Proč kreslit? Přeji vám hodně úspěchů a možná se na nějakém vašem kurzu potkáme.

Odpovědět Re: Kreslení Jaroslava Pavlová | 01. 12. 2009, 09:52

Dobrý den, Pavlo. Proč kreslit? Krásná otázka. Odpovím tak, jak odpovídám svým kamarádkám, které se diví, že si i v předvánočním chaosu najdu čas a stoupnu si ke stojanu nebo vezmu tužku a papír... Kreslit znamená být chvíli sama se sebou, se svými pocity. Kreslit znamená odpočívat, relaxovat, a přitom poznávat sama sebe. Kreslit je radost - i když ne vždycky kreslíme v dobré náladě. Kreslit je úleva, zázrak a splněné přání spousty z nás. Je to cesta, jak vyjádřit emoce, jak přestat kontrolovat své myšlenky, jak si vyčistit hlavu, je to cesta k tvořivosti jako takové. Přitom cesta jednoduchá, zvlášť když se po ní vydáte za pomoci pravé mozkové hemisféry...

Odpovědět malování Karolína | 30. 11. 2009, 17:59

Dobrý den, dívala jsem se na vaše stránky a zajímalo by mě malování u moře, jely bychom s maminkou a sestrou, můžeme jet jako úplné začátečnice? Děkuji za odpověď

Odpovědět Re: malování Jaroslava Pavlová | 01. 12. 2009, 09:45

Dobrý den, Karolíno, určitě. Pobytové semináře u moře budou určené také pro začátečníky. Až budou připravené přihláškové formuláře, vyplňte prosím ten určený pro kurz Tužka, a my se na vás v chorvatském Drveniku budeme těšit:-)

Odpovědět Mohou muži Robert | 28. 11. 2009, 19:02

Dobry den, je nejaka moznost jak dat podobny kurz jako darek? Premyslel jsem o necem podobnem pro dceru a asi i pro manzelku, at tam dcera nejde sama. Dcera sice rada kresli, ale nikdy nikam nechodila. Chtela by jit na nejakou umeleckou skolu, tak by potrebovala trochu pripravit na prijimaci zkousky, pokud ji umite pomoct.

Odpovědět Re: Mohou muži Jaroslava Pavlová | 30. 11. 2009, 10:06

Dobrý den, Roberte. Darovat kurz kreslení pravou mozkovou hemisférou samozřejmě můžete, stačí kontaktovat naše administrativní oddělení (viz Kontakty na www.konecnekreslim.com). U dcery vás musíme jen upozornit, že standardní kurzy jsou vhodné pro děti od 13 let výše a předpokládají aktivně kreslicí doprovod, od 15 let výše pak může dcera přijít sama. Pokud je mladší, doporučila bych naše kurzy pro děti, které pracují opět na principu kreslení pravou mozkovou hemisférou, jen jsou co do náročnosti přizpůsobené dětské trpělivosti. Pro podrobnosti nás určitě neváhejte kontaktovat (info@konecnekreslim.com). Jinak ji samozřejmě na přijímací zkoušky rádi připravíme... A mimochodem, kreslit můžete přijít i vy, kurzy zdaleka nejsou určené jen pro ženy:-)

Odpovědět jestli to chapu spravne... :-) Diana | 27. 11. 2009, 13:39

...tak na kurzu jsou mi vysvetleny techniky? Muzu to prirovnat ke kurzu vareni? :-))) Zaklad dostanou vsichni a pak uz je na me, zda se budu dal vzdelavat a troufat si postupne na slozitejsi "jidla" - obrazky? Dekuji za odpoved

Odpovědět Re: jestli to chapu spravne... :-) Jaroslava Pavlová | 27. 11. 2009, 16:17

Dobrý den, Diano. Vlastně ano, máte pravdu, můžeme mluvit o tom, že dostanete recept:-) Celých pět let, co naše Vzdělávací instituce KK Serafin existuje, se snažíme pomocí tohoto receptu lidem ukázat, že v nich je daleko více, než jen tušili. Krok za krokem je naučíme kreslit, dáme jim základy, na nichž už oni skutečně můžou "stavět", co chtějí. Proto také začínáme kurzem Tužka, a dál necháváme na našich klientech, zda se budou do budoucna chtít vzdělávat dále v Tužce na kurzu Reálné kresby, nebo půjdou od světa barev, na Pastelky, Pastel... Nebo jestli se s námi pustí do malby Akvarelem, Akrylem... Cest je mnoho, stačí začít. A my vám to rádi usnadníme. V tom je totiž hlavní kouzlo kreslení pravou mozkovou hemisférou. Je to tak snadné, že kreslit může kdokoliv! A skvěle.

Odpovědět malování iveta | 24. 11. 2009, 21:02

Dobrý den, zní to velmi zajímavě, můžete mi prosím sdělit pár podrobností a web adresu, ráda se podívám a určitě přihlásím

Odpovědět Re: malování Jaroslava Pavlová | 26. 11. 2009, 08:08

Dobrý den, Iveto, podrobností o kreslení pravou mozkovou hemisférou by se dalo uvést tolik, že by nám prostor zdejší diskuse nestačil. Ale ve stručnosti:-) Kreslení pravou mozkovou hemisférou nepracuje s talentem, ale se základní schopností kreslit, kterou v sobě máme všichni již odmalička. Narodili jsme se s ní, jen ji jako "nepotřebnou" nevyužíváme. Přitom pro nás může být jedním z nosných pilířů kreativity jako takové. Stačí ta správná cvičení, dva dny vašeho času (kurzy jsou víkendové) a my vám ukážeme, že když chcete, dokážete všechno, i nakreslit:-) Pro podrobnosti vás odkážu na náš web, www.konecnekreslim.com, kde se můžete podívat také do galerií - na úspěchy těch, kteří se kurzů kreslení pravou mozkovou hemisférou již zúčastnili.

1

aas