Reklama

10 míst v ČR, kam stojí za to dojet kvůli jídlu – 1. část

Naplánujte si výlety po Česku tak, abyste si v cíli užili tu nejlepší odměnu – skvělé jídlo v místě, co má genius loci. Máme pro vás seznam podniků, kde se dobře jí a pije.
Napsal Vydáno 10. červen 2016
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
10 míst v ČR, kam stojí za to dojet kvůli jídlu – 1. část
Foto: Babiččina zahrada
 
1. Café Fara
Klentnice
 
Objekt bývalé fary bylo nutné opravit a rozšířit o ubytovací zařízení, a tak osvícení majitelé přistavěli vkusnou dřevostavbu ve skandinávském stylu. V Café Fara vám připraví nejen báječnou kávu, ale i skvělé jídlo. Jídelní lístek se mění v závislosti na sezoně, ale vždycky tu najdete sofistikované chuťovky, ke kterým se skvěle hodí místní pálavská vína. 
Co ochutnat: Vepřové maso uzené na bukových pilinách
Co vidět: Celé okolí Pálavy je jako ráj na zemi, kousek od Klentnice je Mikulov a nedaleko Lednicko-valtický areál. 
Kontakt: www.cafefara.cz
 
2. Farma Košík
Tuchom 
 
Je to sice nedaleko Nymburka, ale budete se tu cítit jako na slovenské salaši. Na farmě Košík totiž ochutnáte to nejlepší ze slovenské domácí kuchyně. Na jídelní lístek si tu nehrají, hostům naservírují excelentní halušky s brynzou nebo kyselici. Pokud si stůl zamluvíte předem, můžete si s kuchařem (dříve pracoval v Alcronu) domluvit, aby vám uvařil, na co máte zrovna chuť. Několikastovkové stádo ovcí zaručuje přísun čerstvého sýra, masa a klobás, malí strávníci zase ocení přítulnou ochočenou lišku. 
Co ochutnat: Halušky s brynzou a opečenou slaninou, speciality z jehněčího nebo lívance dělané na sádle
Co vidět: Vypravit se můžete do líbezného parku v Chateau Mcely, skvěle se tu jezdí i na kole, třeba na zámek Loučeň nebo do malé zoologické zahrady Chleby. 
Kontakt: www.farmakosik.cz
 
3. Babiččina zahrada 
Průhonice
 
Nejde o líbivý název, zahrádka restaurace je totiž opravdu funkční a plná voňavých bylinek a zeleniny, které kuchař hojně využívá i v kuchyni. Kromě vlastních výpěstků spolupracuje s malými farmáři a dodavateli. Zdejší jídelní lístek odkazuje k prvorepublikové tradici – ochutnat tu můžete třeba račí ocásky nebo perličku. Restauraci vévodí velká kachlová kamna, ve kterých se tu vaří a peče. 
Co ochutnat: Račí ocásky v račím velouté s liškami a estragonem, placky z bramborových škubánků s houbami
Co vidět: Průhonický park. Má přes dvě stě hektarů, proto je lepší koupit si mapu.
Kontakt: www.babiccinazahrada.cz
 
4. Slowpec 
Líšnice
 
Rodinný podnik, kde se jídelní lístek vejde na jednu stranu a výběr přitom bohatě stačí. Specializují se tu na ‚pomalá jídla‘, kvůli kterým si pořídili speciální pec, v níž připravují samé speciality – třeba šestnáct hodin taženou hovězí kližku, kterou ani nemusíte krájet nožem, protože se krásně rozpadá… 
Co ochutnat: Buchty a masové speciality
Co vidět: Okolí Vltavy skýtá spoustu přírodních krás. 
Kontakt: www.slowpec.cz
 
4. Borgo Agnese
Brno
 
V luxusní restauraci Borgo Agnese si pečou vlastní pečivo, suší rajčata, sbírají bylinky… To vše nasvědčuje tomu, že tu přípravu jídla nijak neodbývají. Využívají především regionální suroviny, a tak si můžete pochutnat třeba na kulajdě z místních lišek. Nabízejí tu i stařené maso, které má intenzivní masovou chuť a zároveň si uchovává křehkost – podobný steak pak chutná jako božská mana. I ryby si tu gurmeti moc rádi objednávají, už proto, že si mohou vybrat naprosto čerstvé – číšník dává na výběr z kousků, které vám přinese ukázat na tácu. 
Co ochutnat: Degustační menu
Co vidět: Staré Brno – stačí jen vykouknout z okna restaurace.
Kontakt: www.borgoagnese.cz
 
Číst 9094 krát Naposledy změněno sobota, 11 červen 2016 10:39

Kristýna Mazánková

Další články

Reklama