Reklama

10 míst v ČR, kam stojí za to dojet kvůli jídlu – 2. část

Naplánujte si výlety po Česku tak, abyste si v cíli užili tu nejlepší odměnu – skvělé jídlo v místě, co má genius loci. Máme pro vás seznam podniků, kde se dobře jí a pije.
Napsala Ivona Horváth Souralová, Kristýna Mazánková Vydáno 17. červen 2016
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
10 míst v ČR, kam stojí za to dojet kvůli jídlu – 2. část
 
6. Ábelův mlýn
Dolánky u Turnova
 
Ábelův mlýn v Dolánkách u Turnova si uchoval romantickou atmosféru dávných časů, za pečlivé prozkoumání ale stojí i zdejší jídelní lístek. Vaří tu poctivou českou kuchyni s moderním puncem. Jen pozor, v pondělí mají zavírací den a také doporučujeme zařídit si rezervaci, protože tu bývá plno.
Co ochutnat: Husí jatýrka na smetaně a na víně
Co vidět: Dlaskův statek, který je ukázkou tradiční lidové architektury z 18. století
 
7. Bio farma Košík
Tuchom, okres Nymburk
 
3. místo v Maurerově výběru v loňském roce a rezervace nutná nejméně tři týdny před plánovaným příjezdem (kuchyně je malinká a kapacita restaurace omezená). Jídlo vám mistr kuchař Václav Košnář připraví z nejčerstvějších surovin – předem se totiž domluvíte, co i dáte. A na menu? Slovenská kuchyně, tedy halušky, pravá kapustnica, jehněčí.
Co ochutnat: Bryndzové halušky nebo halušky s uzeným masem a se zelím, lívance s borůvkami
Co vidět: Zámek Loučeň, hrad a zámek Staré hrady
 
8. Tlustá noha
Sokolov
 
Restauraci Tlustá noha doporučujeme jako zastávku v případě, že cestujete do západních Čech, rozhodně předčí vaše očekávání. Šéfuje zde pan Noha, který připravuje sezónní menu z ryb a mořských plodů, ale i různé druhy mas nebo skvělé polévky. 
Co ochutnat: Cokoli, na co máte chuť, výborná byla například vepřová panenka s bramborovými noky, ale i hamburgery
Co vidět: Okolní lázeňská města (Karlovy Vary, Mariánské lázně...)
 
9. Jáňův dvůr
Nový Přerov
 
Jáňův dvůr kousek od Mikulova je penzion, domácí restaurace, vinný sklep a ekofarma v jednom. Je to místo, kde vám ráno k snídani zavoní domácí kozí mléko a buchty a koláče. Nemají tu jídelní lístek, protože vaří z toho, co sklidí. 
Co ochutnat: Čerstvý kozí sýr, domácí buchty a koláče
Co vidět: Penzion nabízí vyjížďky na koni po okolních vinicích (pro ty, co na koni nikdy neseděli, je k dispozici vodič)
 
10. Entrée
Olomouc
 
Jméno šéfkuchaře Přemka Forejta se stává v české gastronomii pojmem. Je to díky olomoucké restauraci Entrée, pro kterou vymyslel unikátní koncept inspirovaný přírodou, zahradou, rostlinami a nerosty. Součástí restaurace je otevřená kuchyně, interiér prostupují stěny tvořené zelenými listy, hlavním zážitkem jsou ale zdejší pokrmy, založené mnohem více na zelenině, než je v českých luzích a hájích zvykem. 
Co ochutnat: Degustační menu Se Partager, kdy si navzájem můžete ochutnávat z talířů
Co vidět: Entrée není přímo v centru, ale procházka v historické části Olomouce vždycky stojí za to
 
Číst 3713 krát Naposledy změněno pátek, 17 červen 2016 14:25

Další články

Reklama