Reklama

10 potravin, kterým byste měla dát STOPku

Některá jídla „klamou tělem“ – tváří se zdravě, ale odborníci na výživu před jejich konzumací spíš varují.
Napsal Vydáno 28. červen 2016
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
10 potravin, kterým byste měla dát STOPku
Ať už jde o genetickou modifikaci, nepřirozené zpracování, používání pesticidů, to všechno může mít na výslednou potravinu neblahý vliv. Nechceme vás děsit, jen pobídnout k tomu, abyste při nákupech byli obezřetní – a abyste pochopili, co se skrývá za nápisem dietní nebo přírodní…
 
1. Celozrnný chleba
Cože? Osobně si celozrnné pečivo vybírám jako zdravou variantu klasického bílého. Jenomže dnešní moderní pšenice je jiná, než jako se používala třeba před sto lety. V šedesátých a sedmdesátých letech se obilniny různě geneticky upravovaly, aby rostlly rychleji a aby z nich byly větší výnosy. A tak nemusíte být zrovna celiak, aby vám pšeničné výrobky dělaly potíže. Obilí, ze kterého se dělá mouka, bývá stejné – a tak je jedno, jestli jíte bílý nebo celozrnný chléb. 
 
Tip: Vyřaďte na pár týdnů ze svého jídelníčku veškeré pšeničné výrobky. Ze začátku můžete cítít bolesti hlavy i únavu, to je přirozená reakce těla, když se dětoxikuje, ale nepříjemné příznaky by měly brzy odeznít. A když to bez pečiva nepůjde, zkuste si najít malého pekaře a pobavit se s ním o mouce a obilí. Například pekaři v pražské Pekárně Praktika chtějí do budoucna najít svého pěstitele obilí. 
 
2. Falešné mléčné produkty
Spoustu lidí dnes vynechává mléko a místo něj používá náhražky – nejčastěji rostlinná mléka. Tyhle falešné smetany jsou ovšem často plné složek, jejichž názvy se dají jen těžko přečíst, často obsahují kukuřičný sirup a umělých aromat, které se v přírodě jen těžko objevují. 
 
Tip: Naučte se pít černou kávu a když už se rozhodnete pro mléko, zvolte organickou bio plnotučnou variantu, případně bio neslazené kokosové mléko (ve složení si pohlídejte, aby v něm nebyly žádné přidané látky). 
 
3. Konzervovaná rajčata
Podle některých studií jsou velmi problematická rajčata v plechovkách. Plechovky totiž obsahují bisfenol-A, takzvaný syntetický estrogen, který může způsobovat reprodukční problémy, srdeční onemocnění či cukrovku. 
 
Tip: Vybírejte si raději rajčata ve skleněných lahvích. 
 
4. Ovocný džus 
Ovoce je plné vlákniny, vitaminů, antioxidantů i minerálních látek, ale ovocný džus tyhle benefity nenabízí. Kupované džusy jsou navíc plné cukrů a navíc v nich do sebe už nedostanete dostatek vlákniny. 
 
Tip: Příště, až budete mít chuť na džus, zkuste to zvlášť – dejte si trochu ovoce a napijte se vody. Když vymačkaná šťáva, tak raději zvolte domácí smoothie a v ideálním případě zeleninové – sladkost dodáte polovinou jablka. 
 
5. Kuřecí křídla
Nutriční specialisté upozorňují na to, že jedno kuřecí křídlo má 81 kalorií a 5 g tuku. Kolik takových křidýlek na posezení sníte? Deset? Žádný problém! To už ale může být najednou skoro tisíc kalorií a nálož 50 g tuku. 
 
Tip: Místo křidýlek volte méně tučné části kuřecího masa – třeba prsíčka. A vzhledem k tomu, že konvenční kuřata dostávají krmivo s antibiotiky pro rychlejší růst, raději vybírejte drůbeží v biokvalitě. 
 
 
6. Faremní losos
Ryby obsahují přirozeně nízký obsah nasycených tuků a některé druhy – například losos, jsou také bohatým zdrojem omega-3 tuků. Lososi z farem, na rozdíl těch, kteří žijí ve volné přírodě, bývají krmeni směsí z rybí moučky, rybího oleje či kukuří nebo sójou a mohou pak v mase mít víc toxinů i zbytků antibiotik. Kvůli takové nepřirozené stravě v sobě mají množství nezdravých mastných kyselin. 
 
Tip: Vybírejte volně žijící ryby. 
 
7. Stolní sůl
Kuchyňská sůl se tváří nevinně, ale za bílými krystaly stojí poměrně složitý způsob úpravy. Sůl se tepelně zpracovává při teplotě nad 1200 stupňů, a zničí se tak všechny minerální látky i jód, který se pak nahradí uměle – jodidem draselným. Soli neprospívá ani zbytečné bělení. 
 
Tip: Vybírejte opravdu jen přírodní nezpracované soli - třeba mořskou či himalájskou, jen tak budete mít jistotu, že sůl má i zdravotní pozitiva, umí totiž posilovat kosti a vyvažovat pH. 
 
8. Agávový sirup
Alternativní způsob slazení agávovým sirupem zní jako velmi zdravá možnost. I když je agáve potravina s nízkým glykemickým indexem, obsahuje fruktózu, která je pro organismus horší než glukóza. 
 
Tip: Žádná cukrová náhražka není samospasitelná – čím méně je budete používat, tím lépe. 
 
9. Foie Gras
Francouzská delikatesa – tučná játra kachny nebo husy, patří mezi luxusní pochoutky. Už méně luxusní je způsob, jakým se foie gras produkuje. Zvířata jsou krmeny takřka pod tlakem, a to několikrát denně, aby jim játra nabobtnala víc než desekrát normální velikosti. 
 
Tip: Pokud vám chutná textura foie gras, můžete své smysly ošálit veganskou variantou – faux gras je paštika z čočky a ořechů. 
 
10. Bílá čokoláda
Věříme tomu, že čokoláda je vlastně superpotravina. Kakao přináší samé pozitivní účinky na zdraví – dokáže chránit cévy, zvyšuje průtok krve do mozku a hlavně zlepšují náladu. Bohužel bílé čokoládě tyhle benefity chybí. 
 
Tip: Dávejte si kvalitní tmavou čokoládu. Postupně přidávejte množství kakaa v čokoládě, na výraznou hořkou chuť si brzy zvyknete. 
 
Číst 7204 krát Naposledy změněno středa, 29 červen 2016 12:48

Kristýna Mazánková

Další články

Reklama