Reklama

Bezchybné pečené kuře podle JULIE CHILD

Příprava skvělého pečeného kuřete tak, aby byl výsledek perfektní - totiž že kuře je krásně šťavnaté, dozlatova vypečené, měkké a na povrchu křupavé - vyžaduje hlavně pozornost. Naučte se ho podle jedné z nejlepších kuchařek - od Julie Child!
Napsal Vydáno 21. listopad 2015
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Bezchybné pečené kuře podle JULIE CHILD

 

Pro čtyři osoby
Pečení kuřete o váze cca 1,350 kg: 70 - 80 minut

Potřebujete:
umyté, očištěné kuře o váze přibližně 1350 gramů
sůl
4 lžíce změklého másla
mělký plech na pečení, aby se do něj kuře snadno vešlo
k dochucení šťávy: malá mrkev a cibule nakrájená na plátky
na podlévání: malá nádoba se 2 lžícemi rozpuštěného másla, 1 lžíci kvalitního slunečnicového oleje, mašlovačka
1/2 lžíce šalotky nasekané najemno
1 šálek hnědého kuřecího vývaru nebo kuřecího, případně hovězího bujonu
pepř

 

Postup:
1. Předehřejte troubu na 220 stupňů.

2. Vnitřek kuřete vytřete 1/4 lžičky soli a vymažte přibližně lžíčí změklého másla. Kuře důkladně svažte, osušte a do kůže vetřete další lžíci másla.

3. Kuře položte prsíčky nahoru na mělký plech na pečení. Obsypte zeleninou a plech položte doprostřed předehřáté trouby. Pečte asi 15 minut, dokud kuře nezezlátne - po 5 minutách ho otočte na levou stranu a po dalších 5 minutách ho otočte na pravou stranu. Celou dobu kuře potírejte máslem a olejem - minimálně při každém otočení. Při otáčení a potírání musíte spěchat, aby trouba příliš nevychladla.

4. Snižte teplotu na 175 stupňů. Nechte kuře ležet na boku a každých 8 minut až deset minut potírejte - zpočátku připraveným máslem a olejem, a jakmile vám dojde, začněte ho podlévat vypečenou šťávou.

5. Přibližně v polovině odhadované doby pečení kuře osolte 1/4 lžičky soli a otočte na druhou stranu. Pokračujte v pravidelném podlévání.

6. Patnáct minut před předpokládaným koncem pečení kuře znovu osolte 1/4 lžičky a otočte prsíčky nahoru. Pokračujte v podlévání.

7. Známky, že kuře je téměř hotové: kuře v troubě začíná prskat, prsíčka naskakují a kůže na hrudi se mírně nafukuje, stehýnka jsou na dotek vidličkou měkká a snadno se pohybují v kloubech. Další kontrolu můžete provést vidličkou, kterou zapíchnete do nejsilnější části stehýnek - vytékající štáva by měla mít jasně žlutou barvu. Na závěr můžete kuře ještě zkontrolovat následujícím způsobem: zvedněte ho nad plech a podržte tak, aby z něj vytekla šťáva. Pokud jsou poslední kapky jasně žluté, není o čem pochybovat - kuře je upečené. Pokud není, pečte ho zhruba dalších 5 minut a poté poslední zkoušku zopakujeme.

8. Jakmile je kuře upečené, odstraňte nit a kuře položte na horkou mísu. Nechte ho v pokojové teplotě asi 5 až 10 minut vychladnout a teprve pak ho začněte porcovat, čímž dáte šťávě dost času, aby se vsákla zpátky do masa.

9. Z plechu odeberte skoro všechen tuk - nechte jen asi dvě polévkové lžíce. Přidejte šalotku nebo cibuli a pomalu asi minutu restujte. Přidejte vývar a vařte na silném plameni tak dlouho, dokud se směs nezredukuje na objem přibližně 1/2 šálku - celou dobu vařečkou nebo dřevěnou stěrkou míchejte a seškrabujte šťávu ze stěn. Podle chuti osolte a opepřete. Odstavte z plamene a těsně před podáváním postupně přímíchejte kousky másla - tak aby se všechny dobře rozpustily. Jednou polévkovou lžíčí přelijte kuře a zbytek podávejte v omáčkovníku.

 

FullSizeRender
PS: Při hledání nejlepšího francouzského receptu na kuře jsme natrefili i na specialitu z Escoffierovy Francouzské kuchyně: Kohoutí varlata Otero. Ty budou příště!

Číst 4201 krát Naposledy změněno neděle, 22 listopad 2015 01:49

Kristýna Mazánková

Další články

Reklama