Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Borůvkové košíčky

Tento týden soutěžíme o kuchařku Jezte česky – rok ve vaší kuchyni. Nabízí české recepty v nové podobě. Dnes si podle ní uvaříme svěží borůvkové košíčky.

Redakce Marianne | 11. 05. 2013

Autorky Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. do receptu přidaly pohankovou mouku a samé dobré věci. Borůvky samozřejmě nesmějí chybět. No řekněte, kdo je nemá rád? V rozpočtu surovin se počítá s dvaceti košíčky. Tak hurá do toho!

Co budeme potřebovat?

Na těsto:

1/2 hrnku hladké pohankové mouky

1 hrnek hladké pšeničné mouky

1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů

1/2 hrnku mletých mandlí

1 vejce

50 g másla

2 lžíce přírodního cukru

1 vanilkový cukr

špetku soli

2 lžíce vody

Na náplň:

500 ml borůvek

125 g tvarohu

75 g bílého jogurtu

1 žloutek

1 lžíce moučkového cukru

Jak na to?

Mouku (pohankovou i pšeničnou) nasypeme do mísy a promícháme s práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým cukrem, solí a mletými mandlemi. Přidáme vejce, vodu a lehce promícháme. Nakonec do směsi rozdrobíme máslo a zpracujeme těsto.

Těsto vmačkáme do formiček a dno propícháme vidličkou. Dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 °C asi 15 minut. Poté necháme vychladnout.

Tvaroh smícháme s jogurtem a vešleháme žloutek s cukrem. Nakonec opatrně vmícháme borůvky. Směsí pak naplníme upečené košíčky.