Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Borůvkový koláč

Už jste byli letos na borůvkách a přemýšlíte, co s nimi? Tenhle koláč z kynutého těsta vám připomene nejen lesní výlet, ale třeba i prázdniny u babičky.

Redakce Marianne | 26. 07. 2014

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí

  • 60 g krupicového cukru

  • 125–150 ml teplého mléka

  • 60 g másla, rozpuštěného

  • 2 vejce, prošlehaná

Náplň:

  • 375 ml mléka

  • 1 sáček vanilkového pudinku v prášku

  • 140 g krupicového cukru

  • 250 g polotučného tvarohu

  • 300–400 g borůvek

  • 150 g hrubé mouky + 100 g másla

Postup:

1. V mouce udělejte důlek, nalijte do něj trochu mléka, přidejte lžičku cukru, rozdrobte droždí, promíchejte a nechte 15 minut kynout. Pak promíchejte s moukou, zbytkem mléka a cukru, máslem a vejci a vypracujte měkké a nelepivé těsto; podle potřeby přidejte trochu mouky i mléka. Propracujte a nechte asi hodinu kynout.

2. Plech vyložte pečicím papírem a dotenka na něm rozválejte těsto.

3. Z mléka odeberte 6 lžic, rozmíchejte v nich pudinkový prášek a 6 lžic cukru. Zbytek mléka dejte vařit. Jakmile začne vřít, pudinkovou směs do něj vmíchejte a pudink uvařte. Odstavte, vmíchejte tvaroh a krémem potřete těsto. Posypte borůvkami a drobenkou z másla, hrubé mouky a zbylého cukru. Pečte při 200 °C asi 30 minut.