Reklama

Chroupejte lískové oříšky

Veverky vědí moc dobře, proč jedí oříšky. Jsou zdrojem energie, posilují nervy, chrání proti stresu, zlepšují paměť, fyzickou kondici, imunitu i mozkovou činnost. To všechno se před Vánocemi bude určitě hodit.

Napsal Markéta Kronovetrová Vydáno 29. listopad 2012
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Chroupejte lískové oříšky

Lískové oříšky obsahují hodně tuků (kolem 50–60 %), ale také bílkoviny (kolem 15 %). Právě díky tomu z nich získáme hodně energie. A nejen to. Jsou zdrojem vitaminů B, karotenů, vitaminu E i C, dále pak draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, železa, mědi, boru, manganu, zinku, chromu nebo selenu. Koktejl z těchto látek dokáže divy. Pokud jste často ve stresu, pomozte svému tělu alespoň tím, že si sem tam dopřejete hrstičku lískových oříšků. Dokonce prý dokážou zpomalit mentální stárnutí. A všichni jsme přesně tak staří, na kolik se cítíme mentálně, že?

Jistě, ne všichni oříšky mohou. Hodně lidí je na ně alergických a těm, kteří mají slabší žaludek, se hůře tráví. Chce to pořádně kousat nebo si je namlít. Nejezte nikdy velké množství naráz. Sem tam hrstička je akorát. Pokud si je vezmete s sebou například na hory, když vyrazíte na běžky nebo na sjezdovku, přidejte k nim i sušené ovoce. V takové kombinaci, kdy směs obsahuje i dostatek sacharidů, působí naprosto zázračně. Vyzkoušet můžete také náš recept na čokoládové pusinky s oříškovým krémem.

pusinky_s_kremem

Příprava vám bude trvat asi 30 minut a pečení pak asi 75 minut. Množství ingrediencí uvádíme asi pro 8 pusinek.

Co budete potřebovat?

  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 220 g krupicového cukru
  • 100 g kvalitní čokolády na vaření, nastrouhané
  • nastrouhaná mléčná čokoláda na ozdobu

A na oříškový krém:

  • 75 g lískových oříšků, lehce opražených, zbavených slupky a najemno nakrájených
  • 300 ml 30% smetany, ušlehané

Jak na to?

Troubu zahřejte na 120 °C. Mezitím vyšlehejte bílky se špetkou soli do pěny. Pomalu přisypejte cukr a šlehejte dál, dokud nebude směs pevná a lesklá. Opatrně vmíchejte strouhanou čokoládu. Na plech s pečicím papírem udělejte 8 kopečků. Pečte asi 75 minut, až budou kopečky suché a křupavé. Nechte je vychladnout. Na řadě je krém. Je úplně jednoduchý, stačí do našlehané šlehačky přidat nakrájené oříšky. A máte prakticky hotovo. Teď už jen pusinky ozdobte oříškovým krémem a strouhanou čokoládou.

Další recepty najdete na Apetitonline.cz.

 

Oříšky se používají také při výrobě kosmetiky. Například společnost L’Occitane propojila verbenu, hrstku lískových oříšků a vanilku. Tak vznikla její řada Feuilles Magiques. Sadu této kosmetiky můžete vyhrát v naší dnešní soutěži.

Číst 2654 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:03

Další články

Reklama