Reklama

Co asi nevíte o pizze a recept, jak ji připravit s citrony

Patříte mezi ctitele kynutých placek, na které se dává v podstatě cokoli? Italové by s tím ‚cokoli' rozhodně nesouhlasili, ale i oni mají velmi širokou škálu. Jak jsme na tom my Češi se vztahem k pizze? Děláte si ji doma?

Napsal Markéta Kronovetrová Vydáno 15. únor 2013
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Pizza se sýrem a citronem Pizza se sýrem a citronem

Pizza pochází z Itálie, ale teoreticky by se dala vystopovat až do Egypta, kde kuchaři pekli slané koláče z jednoduchého těsta. Od nich to okoukali Římané, kteří placky pojmenovali. První pizzerii na světě, Tavern of the Corriglio, otevřeli v Neapoli na konci 17. století. A měla úspěch. Sjížděli se tam gurmáni z celé Itálie. Pizzu na pánvi a mraženou pizzu pak začali připravovat až Američané.

Dnes se jí po celém světě, a tak není divu, že byl 9. únor dokonce vyhlášen Mezinárodním dnem pizzy. I Češi ji zbožňují. V anketě o nejoblíbenější jídlo serveru DameJidlo.cz se umístila na druhé příčce. Vyhrála naše česká svíčková. A jaké druhy máme nejraději? Podle hlasování na tomto serveru zvítězily Capricciosa (rajčatový základ, mozzarella, šunka, žampiony, artyčoky a olivy), Quattro Formaggi (4 druhy sýrů) a Hawai s ananasem.

  

Zkuste něco nového

My pro vás dnes máme trochu netradiční pizzu se sýrem a citronem. Je vegetariánská a plná bylinek. Příprava vám zabere 30 minut, další čtvrt hodinu počítejte na kynutí a pečení. Z uvedeného množství připravíte dvě velké pizzy.

Co budete potřebovat?

  • 1 dávka základního těsta (pokud nemáte svůj osvědčený recept, zkuste tento)
  • 250 g parmazánu, na hobliny
  • 1–2 biocitrony, zbavené semen a na tenká kolečka
  • 1 červená cibule, na tenoučká kolečka
  • 3 lžíce drobných lístků čerstvého rozmarýnu
  • čerstvě drcený pepř
  • extra panenský olivový olej na zakapání

Jak na to?

Zahřejte troubu na 220 °C a dejte do ní vyhřát alespoň na půl hodiny dva velké plechy. Těsto připravte podle základního receptu. Rozdělte ho na dvě části, které rozválíte na dva obdélníky asi o rozměrech 30 × 40 cm. Opatrně je přeneste na pečicí papír a přehnutím krajů vytvořte okraj pizzy. Na každý plát dejte sýr a na něj přibližně 12 přepůlených koleček citronu, nakonec cibuli. Posypte rozmarýnem, opepřete, zakapejte olejem. Pečte 10–15 minut dozlatova a dokřupava.

Další recepty najdete na Apetitonline.cz.

Číst 2268 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:05

Další články

Reklama