Reklama

Čokoládový dort

Valentýn se blíží – a i když tomuto svátku neholdujete, můžete svému partnerovi upéct tento fantastický čokoládový dort, jehož příprava vám zabere jen pětačtyřicet minut času.
Napsala Apetit Vydáno 04. únor 2014
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Čokoládový dort


Doba přípravy: 30 minut

Pečení: 35 minut 

Zdobení: 15 minut

Počet porcí: 12

Budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky

  • 200 g krupicového cukru

  • 1 lžička kypřicího prášku

  • ½ lžičky jedlé sody

  • 40 g kakaa holandského typu

  • 180 g másla + na vymazání formy

  • 2 velká vajíčka

  • 2 lžičky vanilkového extraktu

  • 150 ml zakysané smetany

Na polevu:

  • 80 g másla

  • 180 g kvalitní hořké čokolády

  • 300 g moučkového cukru

  • 1 lžíce javorového sirupu

  • 125 ml zakysané smetany

  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  • Ingredience vyndejte z ledničky, aby všechny suroviny v receptu měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 °C a dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem. Do mísy robotu přesypte mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, kakao a přidejte máslo, vajíčka, vanilku a zakysanou smetanu. Hněťte, dokud nezískáte hladkou, hustou hmotu.

  • Rozdělte do forem a pečte zhruba 35 minut, nebo dokud špejle zabodnutá doprostřed není suchá. Upečené korpusy vyndejte z trouby a ještě ve formě je nechte deset minut chladnout, teprve pak formy odstraňte.

  • Pusťte se do polevy. Máslo a čokoládu nalámanou na menší kousky dejte do středně velké mísy a zahřívejte ve vodní lázni. Míchejte metličkou, dokud se vše nespojí. Zatímco hmota chladne, prosejte do jiné mísy moučkový cukr. Pak k polevě přilijte javorový sirup, poté vmíchejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i prosátý cukr. Získat byste měli dostatečně tekutou, zároveň však hustou polevu. Bude-li přece jen moc tuhá, přidejte lžičku vroucí (!) vody; pokud bude tekutější, přisypte cukr.
  • Jeden z korpusů dejte na dortový talíř a polijte ho zhruba třetinou polevy. Rozetřete ji, přiklopte druhým korpusem – zatlačte jen mírně. Vrchní část potřete druhou třetinou polevy a zbytkem potřete strany dortu. Povrch můžete gumovou špachtlí vytvarovat do ozdobných vln.

NĚCO NAVÍC: 

Dort si můžete také ozdobit, například čokoládovými hoblinami a cukrovými fialkami. Skvělou variantou je také ovoce, zejména borůvky a maliny. Ty cukráři považují za vůbec nejlepší sekundanty čokolády. A hlavně: na dortu se budou krásně vyjímat.

A co se hodí k odpolednímu kousku dortu? Čaj nebo káva. Dnes s námi tedy můžete soutěžit v naší valentýnské soutěži http://valentyn.marianne.cz/ o 10 čajových balíčků AHMAD TEA (kolekce  devíti čajových pokladů + 2 čajové sety) firmy Al Namura.

Číst 4255 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:18

Další články

Reklama