Reklama

Dnes si uvařte: Klasické houbové rizoto

Houby a rýže, to je spojení, které perfektně funguje!
Napsala Karolína Kamberská Vydáno 13. září 2015
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Dnes si uvařte: Klasické houbové rizoto

PŘÍPRAVA: 15 MINUT
VAŘENÍ: 20 MINUT

Potřebujete:
400 g kulaté rýže, např. arborio
150g čerstvých hub nebo 50g sušených
dvě lžíce másla, sůl, pepř
1 cibule
stroužek česneku
1l zeleninového vývaru (nejlépe domácího)
1dl suchého bílého vína
petrželka na posypání

Postup:
1. Na jedné lžíci másla zpěníme jemně nasekanou cibulku s česnekem. Když je pěkně průhledná, vsypeme suchou rýži a zalijeme vínem. Teprve když se víno vstřebá do rýže, začneme zalévat horkým vývarem, pro začátek polovinou, po vyvaření doléváme.
Po celou dobu průběžně mícháme. Risotto nemá být sypké, rýže arborio totiž obsahuje hodně škrobu, a proto bude spíše ‚kašovité' – hrozí mu tedy připálení. Vaříme na malém plameni.

2. Houby přidáme po 10 minutách varu. (Použijeme-li sušené, je třeba je předtím namočit do malého množství vody – tou poté nahradíme část vývaru.

3. Uvařené risotto bude mazlavé, krémové, ale zrníčka mají mít ještě pevný střed (al dente). Po dovaření přidáme další lžíci másla, parmazán, dochutíme solí (pokud jsme vývar neměli už dost slaný) a pepřem. Na talíři hojně posypeme petrželkou.

TIP: Jednotlivé porce je možné rovnež posypat parmazánem, už jenom na ozdobu. Lze použít také jiné druhy kulatozrnné rýže, ale ne rýži dlouhozrnnou anebo parbolizovanou – ty dodají pokrmu úplně jinou texturu, a nám záleží na hebké krémovitosti. Někteří gurmáni doporučují použít místo bílého vína červené.

Číst 2610 krát Naposledy změněno neděle, 13 září 2015 13:01

Další články

Reklama