Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Do červena

Vitaminy a minerály jsou na podzim nedostatkové zboží. Čím víc jich sníme v přírodní podobě, tím líp. Salát v červených odstínech vás postaví na nohy, i když se cítíte unavení a bez nálady.

Klára Mandausová | 27. 11. 2014

Jak na něj? Je to jednoduché, potřebujete jen červenou řepu, nejlépe dva kousky velikosti brambory, dvě střední mrkve a dvě větší jablka, všechno nastrouhejte a zamíchejte. Pokud chcete ostřejší chuť, kápněte trochu citronu. Navrch nasypte sušené brusinky. Je to výtečné.

A proč je vlastně tak zdravý? V mrkvi je hodně vitaminu A. Ten je rozpustný v tucích, proto je výhodné přikusovat hermelín, případně ještě přidat kapku olivového oleje. Vědci zjistili, že látka falkarinol může pomáhat jako prevence proti rakovině. Kromě toho obsahuje i vlákninu, pomáhá při šerosleposti, močových kamenech a revmatismu. 

Červená řepa podporuje činnost jater, oběhové soustavy, povzbuzuje činnost žaludku, pomáhá vylučovat z těla soli.  

Jablko obsahuje mnoho vlákniny a pomáhá trávení, navíc je to pro nás Středoevropany nejpřirozenější druh ovoce.

Dobrou chuť.