Reklama

Domácí housky

Jste ranní ptáče? Upečte rodině k víkendové snídani houstičky. Po bytě se bude linout nádherná vůně a všichni vás budou zbožňovat.
Napsal Karolína Kamberská Vydáno 10. prosinec 2014
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Domácí housky

Doba přípravy: 10 minut + kynutí

Doba pečení: 15 minut

30 g sušeného droždí

300 ml mléka

1 lžička moučkového cukru

500 g hladké mouky

1 žloutek

lžička soli

2 lžíce másla, rozpuštěného

Na dokončení:

1 vejce na pomazání

mák či hrubozrnná sůl 

1

 Nejdřív si připravte kvásek: do misky nasypte sušené droždí a zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, 100 g mouky, rozmíchejte a nechte 15 minut kynout. Do velké mísy prosejte zbylou mouku, přidejte žloutek, sůl, máslo a zbylých 200 ml teplého mléka, promíchejte, pak přidejte i kvásek, který vám mezitím vykynul. Vypracujte hladké těsto (věnujte mu deset minut práce svých rukou, případně pět minut práce elektrického hnětače). Výsledkem by mělo být lesklé a hebké těsto, které příliš nelepí. Nepřidávejte zbytečně mouku ani vodu, ať si nerozhodíte optimální poměr.

2

  Propracované těsto dejte zpátky do mísy, posypte moukou, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo, kde během hodiny vykyne. 

3

  Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů a každý z nich si postupně rozdělte na tři kousky, ze kterých uválíte tenčí válečky – ty vám pak půjdou krásně uplést do copu. Konce každé houstičky zmáčkněte a podstrčte pod ni, aby se nerozplétala. Upletené houstičky klaďte na plech (nezapomeňte mezi nimi nechat dost místa), zakryjte je utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Pak je potřete rozpuštěným vejcem a posypejte mákem nebo hrubou solí.

4

  Rozpalte si troubu na 170 °C. Housky pečte cca 15 minut, pak je vyndejte z trouby a nechte ještě chvíli dojít zakryté utěrkou.

Číst 1942 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:27

Další články

Reklama