Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Dušená roštěná

Česká klasika má něco do sebe – tak si to znova ověřte a uvařte svým blízkým dušenou roštěnou s rýží. Rozhodně neuděláte chybu, chutná vážně skvěle.

Redakce Marianne | 26. 10. 2013


Doba přípravy: 20 minut

Dušení: 90 minut

Počet porcí: 4–6

Budete potřebovat:

  • 1 kg nízkého roštěnce, mořskou sůl, čerstvě mletý pepř, 100 g hladké mouky, 100 g sádla, 1 kg cibule, jarní cibulku na ozdobení.
  • Na rýži: 2 lžíce másla, 1 cibuli, 370 g rýže basmati nebo jiné dlouhozrnné, cibulku na ozdobu

Postup:

1. Roštěnec nakrájejte přes vlákno na plátky silné 1–2 cm a mírně je naklepejte, aby byly poddajné, nikoli tuhé. Pak roštěnky osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepněte.

2. V kastrolu na části rozpáleného sádla opékejte zprudka maso asi 1 minutu po každé straně dozlatova. Roštěnky vyjměte a dejte stranou. Přidejte zbylý tuk, do hrnce vsypte cibuli a opékejte ji asi 10 minut až do tmavě hnědé barvy.

3. Vložte maso zpět a zalijte studenou vodou tak, aby bylo potopené. Na malém plameni zvolna duste doměkka asi 90 minut. Omáčka by měla mít spíš konzistenci šťávy. Dochuťte solí a pepřem.

4. Předehřejte troubu na 150 °C. Na másle zlehka osmahněte cibuli dosklovita. Vsypte rýži (neproplachujte ji), pěkně promíchejte, aby se máslem obalila, osolte, opepřete a zalijte trochou vody. Až se vstřebá, přilijte další vodu. Vodu přilévejte pomalu, postupně a za stálého míchání, aby byla vždy s rýží v rovině, a vařte – celkem 5 minut. Když je rýže takto zavařená, dejte ji do trouby na 20 minut dopéct.

5. Dušenou roštěnku podávejte s rýží a ozdobte najemno pokrájenou jarní cibulkou.