Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Hruškové čatní

Tentokrát máme recept pro milovníky hrušek. Nebudeme péct koláč, ale vyrábět čatní, které se výborně hodí k masu či sýrům nebo si ho jen tak můžete namazat na chleba.

Redakce Marianne | 4. 11. 2012

Příprava vám zabere asi 15 minut, vaření pak kolem hodiny. Ingredience jsou uvedeny pro přípravu čtyř 350ml sklenic.

Co budete potřebovat?

  • 5 červených cibulí
  • 5 šalotek
  • 190 g naložených perlových cibulek
  • 400 g hrušek
  • 175 ml bílého vína
  • 150 ml bílého balzamikového octa
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100 g přírodního cukru
  • 80 g rozinek, propláchnutých

Jak na to?

Oloupejte cibulky a šalotky a pak je nakrájejte na čtvrtky nebo ty větší na osminky. Hrušky rozčtvrťte, zbavte jádřinců a pokrájejte i se slupkou na kostky. Nakládané cibulky nechte mezitím okapat.

Ve velkém hrnci zahřejte víno, ocet, koření a cukr. Přidejte cibuli, šalotky, hrušky i rozinky a nechte 45 minut vařit. Pak jsou na řadě naložené cibulky, pokračujte ve vaření ještě čtvrt hodiny.

Čatní nalijte ještě horké do vymytých skleniček, uzavřete víčky a máte hotovo.

Další recepty najdete ZDE.