Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Hubník

Tahle typicky krkonošská štědrovečerní dobrota plná hub se podává jako studený předkrm. Je ale tak dobrá, že obvykle nestačí ani vychladnout.

Redakce Marianne | 15. 12. 2013


Příprava: 25 minut

Pečení: 20 minut

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 2 hrsti sušených hub
  • 200 ml mléka
  • 3 starší rohlíky, nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce másla nebo sádla
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 4 stroužky česneku, nakrájeného nadrobno
  • 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • 1 lžíce sušené majoránky, rozemnuté
  • sůl a čerstvě umletý pepř
  • špetku strouhaného muškátového oříšku
  • 40 g dětské krupičky
  • strouhanku na vysypání pekáčku nebo formiček

Postup:

  1. Houby zalijte 200 ml vody a uvařte doměkka. Sceďte, ale vývar nevylévejte. Až trochu vychladne, pokropte jím a mlékem kostičky pečiva. V pánvi rozehřejte tuk, vsypte cibuli a česnek, nechte zesklovatět. Žloutky šlehejte se špetkou soli do pěny, bílky ušlehejte na pevný sníh.

  2. Předehřejte troubu na 180 stupnů Celsia. Spojte pečivo, houby, směs z pánve a žloutky. Vmíchejte petrželku, majoránku, sůl, pepř, muškátový oříšek a nakonec sníh z bílků a krupičku. Rozdělte do čtyř vymazaných a vysypaných formiček (nebo jednoho pekáče). Pečte asi 15–25 minut dozlatova. Přikusovat můžete kyselé okurky.

Dnes s námi můžete soutěžit v naší vánoční soutěži http://vanoce.marianne.cz/ o balíček dámské kosmetiky Astrid.