Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Jaké šampaňské zvolit na silvestr 2012? Čtěte naše doporučení!

Než vám půlnoční delikatesu doporučíme, přečtěte si unikátní rozhovor s francouzským biodynamickým vinařem Jeanem-Pierrem Fleurym, který zavítal v listopadu na velkou pražskou přehlídku šampaňských vín Grand Jour de Champagne – a my jsme byli u toho.

Redakce Marianne | 20. 12. 2012

Pane Fleury, kdy jste byl poprvé v České republice? Co jste zažíval?

Poprvé jsme se sem dostali v roce 1991, tedy dva roky po otevření hranic. Naše dvě děti studovaly školu v Berlíně, takže jsme si při té příležitosti udělali výlet do Československa. Byli jsme tady o prázdninách a Praha nás neskutečně nadchla – viděli jsme město, které vypadalo jako z devatenáctého století!

Kolik máte dětí?

Šest. Přičemž tři z nich pracují v našem podniku. A jedna z dcer – Morgan – má v Paříži vinný sklípek.

8_attachment

Kdy jste se začal věnovat vinařství?

Tatínek mne vzal ze školy v šestnácti letech, chtěl jsem být astronautem, ale musel jsem se věnovat šampaňskému – které má v naší rodině tradici od roku 1895. Pak jsem poznal svou manželku. Zjistili jsme, že existuje biodynamika, a řekli jsme si: „To je to, co chceme dělat!“ Víte, mne vždy zajímala ekologie.

Na dnešní přehlídce jste jediným zástupcem biodynamického přístupu k pěstování vína. V čem biodynamika spočívá? Tedy v čem je biodynamika jiná nežli všeobecně známější ekologické hospodaření?

Je zapotřebí vyrovnat působení kosmu a Země tak, aby to co nejvíce přineslo rostlině. Biodynamika se snaží podpořit život v půdě a podporovat fotosyntézu. Aby se světlo co nejvíce přeměnilo na živiny v rostlině a aby rostlina takto dostala do sebe maximum. Dalo by se říci, že jsme architekti mezi mikrokosmem a makrokosmem. Biodynamika tedy zdaleka neznamená jen nepoužívat chemikálie, to je samozřejmé, ale snažíme se ještě využívat i přírodní cykly. Biodynamnika stojí pomyslně nad biologickým pěstováním. Víte, běžní pěstitelé používají spoustu hnojiv a pesticidů. Mají proto obrovské hrozny a velkou sklizeň, ale kořeny nejdou tak hluboko. Takže terroir se nemůže v hroznech a výsledném víně zcela projevit. My ale používáme speciální kalendář, zkoumáme ‚kosmos‘ a přesně víme, kdy a jak rostlinu povzbudit tak, aby kořeny šly co nejhlouběji (až na skálu) a pohltily ze země co nejvíce živin a podobně.

Kdy jste si poprvé řekli, že biodynamika je tou správnou cestou? Neobávali jste se třeba v začátcích?

Když jsme s biodynamikou začínali, nejdříve jsme metodu zkoušeli na třech hektarech a bylo to rulandské modré. Vyrobili jsme z něj právě toto cuvée – Fleur de l’Europe – a dali jsme je ochutnat sommeliérům. A ti se ptali: „Kolik v něm máte procent chardonnay?“ A já jsem řekl:

„Nula.“ V té chvíli nám došlo, v čem je rozdíl – biodynamika umožní, že kořeny révy jdou opravdu hluboko do země a dostane se do nich ona mineralita tak typická pro odrůdu Chardonnay.

Kdo byl vaším učitelem? Kde jste bral inspiraci?

Obecně, co se týče biodynamiky, mne inspiroval samozřejmě Rudolf Steiner, který uplatňuje biodynamiku i v jiných oblastech, například ve farmacii, medicíně, školství.

Jedná se o zakladatele waldorfské školy?

Ano! To je on. A druhým mým velkým učitelem je François Bouchet, který mne učil principy biodynamiky už od roku 1989. Pan Bouchet měl vinice v okolí řeky Loiry, obdělával je celé biodynamicky už více než dvacet let. Pan Bouchet bohužel nedávno zemřel, ale posledních pět let před jeho smrtí jsme intenzivně spolupracovali, mnoho nás naučil – u něj jsme viděli biodynamiku v praxi. On přesvědčil velmi mnoho vinařství, aby přestoupila na biodynamiku, v tomto ohledu mu patří velké uznání a díky.

Kde přesně leží vaše vinice?

V jižní části Côte des Bar v okolí vesničky Courteron. Jsme velmi blízko Burgundsku, a proto mají podobné podloží, jako je v Chablis.

V jaké nadmořské výšce se nacházejí?

280 až 300 metrů nad mořem.

Jaké je v této oblasti podnebí?

Podnebí u nás je odlišné od regionu Marne – z něhož jsou ostatní francouzští výrobci šampaňského. Je zde kontinentálnější klima, přichází studený vítr z východu a stalo se nám, že ještě 27. dubna jsme měli velké mrazíky, které poničily část úrody.

9_attachment

Četla jsem, že někteří biodynamičtí zemědělci dokonce odmítají stroje a jako pracovní sílu využívají (třeba k orbě a obdělávání) koně a podobně. Jak jste na tom vy?

(Smích) Ano, ano, my to také zkoušíme, ale vzhledem k rozloze, kterou máme, to nelze využívat všude. Nicméně máme koně, obděláváme s nimi a porovnáváme rozdíly – zdali je rozdíl jen v hlavách biodynamických zemědělců, nebo jde o rozdíl konkrétní.

Jakou mají biodynamická vína ‚životnost‘, tedy zda se dají bez obav archivovat jako klasické šampaňské?

Na tuto otázku vám budu moci odpovědět až příští rok (smích). Právě totiž vyrábíme víno, v němž dokonce není vůbec žádná síra. A my příští rok uvidíme, jak toto víno drží, a budeme tedy moci mluvit o trvanlivosti stoprocentního biodynamického vína. Zajímavostí ale třeba je, že naše víno si i několik hodin po otevření uchová spoustu aromatu a bublinek. Což se vám u klasického šampaňského nestane – po několika hodinách už necítíte nic zajímavého…

5_attachment

Marianne.cz je web určený zejména ženám – nemohu se proto nezeptat: které vaše šampaňské si oblíbila vaše manželka?

Moje žena má nejraději Fleur de l’Europe. Legrační je, že její rodiče byli vinaři v sousední vesnici, ale moje žena neměla nikdy ráda víno ani šampaňské. Poté, co ale ochutnala tento druh a cítila jeho sílu, změnila názor. (smích)

Rozhovor vznikl díky firmě Champagnier.cz, jež je dovozcem šampaňských menších, ale zajímavých vinařství. Pan Antonín Suchánek, zakladatel firmy, pozval pana Fleuryho na letošní Grand Jour de Champagne.

3_attachment

Otázka pro pana Suchánka – Proč jste zakládal firmu Champagnier.cz?

Šlo nám hlavně o to, abychom ukázali rozmanitost šampaňského a jeho specificitu. Proto se specializujeme na tzv. autentická vína, která v sobě nesou odkaz vinaře a příslušnost teritoriu. Mnohdy není lehké se k takovým vínům dostat, neboť bývají již vykoupena prestižními champagne bary a restauracemi. Vzrůstající zájem o biodynamická vína v ČR mi dělá obrovskou radost.

Tipy Marianne.cz a odborníků – jaké šampaňské zvolit na silvestra 2012?

Doporučení pana Fleuryho:

Pro ženy bych doporučil Robert Fleury 2002, protože je velmi delikátní a ženské, pro muže pak Millésime 1995.

Doporučení Antonína Suchánka, zakladatele serveru Champagnier.cz:

Pro ženy bych zvolil champagne s větším podílem chardonnay či pinot blanc. Ideálně tedy Cépages Blancs 2005 (100 % chardonnay) nebo Robert Fleury 2002 (pinot blanc, chardonnay, pinot noir). Pro muže buď Robert Fleury 2002 z důvodu vyzrálých dubových tónů, nebo Millésime 1995. Ročník 1995 patří vůbec mezi velké ročníky Champagne.

14_attachment