Reklama

Jehněčí na rozmarýnu

Aromatické, zdravé, delikátní! Vůně tohoto jídla vám v dlouhém podzimním večeru připomene léto - ale zároveň vás zahřeje. Dobrá kombinace.
Napsal Karolína Kamberská Vydáno 10. prosinec 2014
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Jehněčí na rozmarýnu

Doba přípravy: 10 minut 

+ marinování

Doba pečení: cca 120 minut

½ menšího citronu, nejlépe bio

1 stroužek česneku

4 větvičky čerstvého rozmarýnu
(tím nešetřete)

3 lžíce olivového oleje

200 ml suchého bílého vína

500 g jehněčí plece bez kosti

sůl a pepř

1 větší cibule

2 menší rajčata

1) Šťávu z citronu vymačkejte do mísy (ne kovové) a ze zbylé kůry odkrojte cca polovinu, tu pak nakrájejte na velmi tenké nudličky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, dvě třetiny rozmarýnu nakrájejte na malé kousky. Vše dejte do mísy k citronové šťávě, přilijte víno a 2 lžíce olivového oleje, promíchejte a do vzniklé marinády vložte maso. Přelijte marinádou (to pak občas udělejte i v průběhu marinování) a dejte na 24 hodin do chladničky.

2) Druhý den maso vyndejte, nechte z něj okapat marinádu, osolte a opepřete. Položte ho do pekáčku a potřete zbytkem olivového oleje, přikryjte (poklicí nebo alobalem), dejte do studené trouby do dolní části, zapněte troubu a navolte 200 °C. Až se rozpálí, pečte ještě  20 minut.

3) Přidejte cibuli, rajčata a polovinu marinády a znovu zakryjte. Snižte teplotu na 160 °C a pečte další hodinu a půl za občasného polévání marinádou a přelévání vypečenou šťávou. Posledních cca 5–10 minut pečte odkryté, aby maso zezlátlo. Jen pozor, raději hlídejte troubu, maso se snadno připálí!

Číst 1094 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:27

Další články

Reklama