Reklama

Jistoty ze spíže

Nepodceňujte levnou zeleninu! Brambory, česnek, zelí, červená řepa a dýně patří k levným a dostupným surovinám, ale vytvoříte z nich bezpočet mnohdy nečekaných a chutných variací.
Napsal Vydáno 08. březen 2015
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Jistoty ze spíže

ČESNEK

Pečený česnek

Potřebujete: 4 palice česneku, 2 lžičky olivového oleje, topinky nebo tousty k podávání

Zahřejte troubu na 180 stupňů. Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky. Česnek zakapejte olejem, zabalte do alobalu a pečte 45 minut doměkka. Pak otevřete alobal a nechte zchladnout. Česnek změkne natolik, že stroužky ze slupek vymáčknete prsty. Rozmačkejte vidličkou a podávejte na topinkách.

TIP: česnek pořizujte český, ne čínský

ZELÍ

Těstoviny zapečené se zelím

Potřebujete: 1/2 lžíce olivového oleje (+ na vymazání formy), 1 jemně nakrájená cibule, 1 prolisovaný stroužek česneku, 250 g uvařených makaronů, 100 g strouhaného parmazánu, sůl, pepř, 1,5 kg hlávkového zelí rozděleného na listy, 200 g nastrouhané mozzarelly, 70 ml dvanáctiprocentní smetany, 4 lehce prošlehaná vejce

Předehřejte troubu na 160 stupňů. Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli, česnek a opékejte asi 2 až 3 minuty, až cibule zesklovatí. Osmahnutou cibuli a česnek vmíchejte s polovinou parmazánu do uvařených makaronů, osolte a opepřete. Do velkého hrnce nalijte studenou vodu, osolte a přiveďte k varu. Po částech dejte do vody vařit na minutu až dvě zelné listy, nechte okapat a osušte je. Mezitím smíchejte vejce se smetanou a okořeňte. Formu o průměru 22 cm vymažte a vyložte pečícím papírem. Na dno dejte část zelných listů, lehce zasypte parmazánem a mozzarellou a pak část těstovin. Zalijte částí vaječné směsi. Pokračujte ve vrstvení, až naplníte formu. Navrch dejte zelné listy, posypte sýrem a zalijte vaječnou směsí. Pečte asi 40 minut.

Zelníky

Potřebujete: 500 g hladké mouky, 150 g sádla, 400 g kysaného zelí (vymačkaného a pokrájeného), 2 vejce (jedno rozšlehané), hrst čerstvé nasekané majoránky, sůl

Na vále zpracujte mouku se sádlem, zelím, solí a jedním vejcem. Vyválejte placku asi půl centimetru silnou, válečkem ji přeneste na plech, nakrájejte na čtverečky, potřete rozšlehaným vejcem a posypte majoránkou. Pečte při 200 stupních dozlatova.

ČERVENÁ ŘEPA

Kořeněný salát z červené řepy

Potřebujete: 4 mrkve nakrájené na tenké špalíčky, 4 plátky anglické slaniny na proužky, 1 lžička olivového oleje, 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 2 lžíce přírodního krupicového cukru, nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče (pečlivě omytého), 2 lžíce jablečného octa, 1/2 lžičky mleté skořice, 4 hrsti propláchnutých špenátových lístků, 500 g řepy, povařené a rozkrojené na osminky

Mrkev dvě minuty povařte v osolené vodě. Nechte okapat. Slaninu vyškvařte na pánvi s trochou oleje, vyjměte. Do pánve vsypte zázvor, cukr, pomerančovou kůru a šťávu, ocet a skořici. Nechte minutu probublávat, přidejte řepu a mrkve a minutu prohřejte. Špenát a slaninu vsypte do mísy, přidejte řepu s mrkví a zakápněte kořeněnou zálivkou z pánve. Podávejte při pokojové teplotě nebo vychlazené.

BRAMBORY

Brambory na plechu

Potřebujete: 500 g pevných brambor, 3 cibule (nejlépe červené) rozdělené na klínky, sůl a pepř na dochucení, olivový olej na zakapání, snítku rozmarýnu

Brambory nakrájejte na co nejtenčí plátky a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejte na 250 stupňů. Mezi brambory rozložte kousky cibule. Všechno osolte a opepřete, zakápněte olejem a deset minut pečte. Pak můžete troubu přepnout na gril a plátky brambor sežehnout, aby byly co nejkřupavější. Ozdobte snítky rozmarýnu.

Bramborové koláčky s hruškovým čatní

Potřebujete: 250 g oloupaných brambor, 250 - 300 g hladké mouky + trochu na poprášení pracovní plochy, 250 g rozpuštěného másla, sůl na vaření brambor a na dochucení těsta, tuk na vymaštění plechu či lívanečníku, 250 ml zakysané smetany (nemusí být)
Na čatní: 300 g oloupaných hrušek bez jádřinců, 200 g želírovacího cukru

Brambory v hrnci zalijte studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a vařte na vysokém plameni asi 12 minut doměkka. Vodu slijte a brambory prolisujte do velké mísy. Rozšťouchejte se kvedlačkou nebo je na pracovní ploše několikrát přejeďte válečkem. Do mísy přidejte rozpuštěné máslo a sůl. Vařečkou zpracujte na hladké těsto, přemístěte ho na pracovní plochu a rozválejte na plát vysoký 2 cm. Vykrajujte kolečka, třeba sklenkou. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Koláčky pečte asi 10 minut, pokud používáte lívanečník, pak v něm opékejte lívance z každé strany pět minut. Čatní připravíte z pokrájených hrušek. Hrušky dejte do kastrůlku a vařte asi 8 minut na středním plameni. Můžete použít také mikrovlnnou troubu – po třech minutách na nejvyšším výkonu směs promíchejte a povařte ještě tři minuty. Koláčky podávejte s čatní a smetanou.

Bramborová kaše s celerem

Potřebujete: 700 g celeru oloupaného a nakrájeného na kostky, 1/2 kg brambor oloupaných a na kostky, 2 stroužky česneku, pomazánkové máslo

Do osolené vroucí vody dejte celer, brambory a česnek. Vařte 10–12 minut doměkka. Slijte. Celer i brambory vraťte do teplého rendlíku a potřeste jím nad velkým plamenem půl minuty, aby se odpařila tekutina. Sejměte z ohně. Obsah rendlíku nahrubo rozmačkejte, postupně přidávejte 150 ml neochuceného pomazánkového másla. Šťouchejte dohladka a krémova. Osolte, opepřete a podávejte.

TIP: Brambory na denním světle začnou zelenat a krabatět. Uchovávejte je proto v obalu, který nepropouští světlo nebo rovnou ve tmě.

Toč

Potřebujete: 1 kg brambor, 1 vejce, 1-2 hrsti hladké mouky, sůl podle chuti, česnek a majoránka, sádlo na vymazání pekáče, 1 l podmáslí k podávání

Brambory nastrouhejte na nejjemnější straně struhadla, slijte přebytečnou tekutinu, přidejte vejce, osolte a zahustěte moukou, aby těsto bylo hladké. Pekáč vymažte sádlem a nechte chvíli v lednici ztuhnout. Těsto nalijte do pekáče a dejte do trouby rozehřáté na 220 stupňů. Pečte dozlatova (případné bubliny propíchněte), pak toč obraťte a dopečte. Podávejte s podmáslím.

DÝNĚ

Dýňová polévka s majoránkou

Potřebujete: lžíci olivového oleje, 1 červená cibule pokrájená nadrobno, 800 g dýně (oloupené a nakrájené), 750 ml kuřecího vývaru, sůl a pepř, 250 smetany ke šlehání pokojové teploty, čerstvá majoránka k servírování

Rozehřejte středně velký rendlík, vlijte olej a přidejte cibuli a nechte ji během 4-5 minut změknout. Poté přihoďte dýni, vlijte kuřecí vývar a přiklopené přiveďte k varu. Vařte dalších 20 minut, dokud dýně nezměkne. Pak polévku rozmixujte ručním mixérem. Dosolte a opepřete, vmíchejte smetanu a ozdobte majoránkou.

TIP: Při nákupu dýně dejte přednost těžším exemplářům, lehčí bývají plné semínek a nikoli dužiny.

Číst 2373 krát Naposledy změněno pondělí, 13 duben 2015 16:07

Kristýna Mazánková

Další články

Reklama