Reklama

Kaki štrúdl

Nebaví vás už vařit a péct tradiční jídla podle tradičních receptů? Zkuste netradiční štrúdl s ovocem kaki Persimon Bouquet, které do Vánoc koupíte skoro ve všech supermarketech. V překladu znamená „pokrm bohů“, a něco na tom bude – je totiž božsky sladké a dobré.
Napsal Ivana Ašenbrenerová Vydáno 15. listopad 2013
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Kaki štrúdl


Budete potřebovat:

  • 50 g másla
  • 4 lžíce strouhanky
  • 500g balení listového těsta
  • 4 větší kaki Persimon Bouquet
  • 1 sáček skořicového cukru
  • hrst rozinek a nasekaných vlašských ořechů
  • 1 vejce na potření

Na ozdobu:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Na pánvi do rozpuštěného másla nasypeme strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty smažíme dozlatova. Odstavíme z plotýnky.

  2. Zapneme troubu na 180 °C. Teprve potom vytáhneme těsto z lednice – bude se nám s ním lépe pracovat. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném válu každou část rozválíme do obdélníkového tvaru. Na těsto rozprostřeme osmahnutou strouhanku.

  3. Kaki oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypeme skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Ochutnáme a podle potřeby přidáme cukr.

  4. Poté směs rozdělíme na připravené rozválené těsto se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta. Těsto i s náplní opatrně zavineme; okraje stiskneme k sobě a ohneme dolů.

  5. Závin přesuneme na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta.

  6. Do hrnečku rozklepneme vejce a mašlovačkou dobře promícháme. Pak jím potřeme oba záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Na vychladlý štrúdl můžeme ještě ušlehat šlehačku a posypat troškou moučkového cukru.

Číst 2999 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:17

Další články

Reklama