Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Kandovaná pomerančová kůra

Máte na poslední chvíli chuť udělat ještě nějaké neobvyklé cukroví? Zkuste tuto pozapomenutou, klasickou cukrovinku našich prababiček! V dětství jsme se dělili na dva tábory – jeden kandovanou kůru zbožňoval, druhý nenáviděl. Pokud jste ji už dlouho neměli, vyzkoušejte, do kterého tábora patříte dnes.

Redakce Marianne | 23. 12. 2014

Doba přípravy: 40 minut

2 pomeranče

100 g cukru

šťáva z půlky citronu

1) Pomeranče rozpulte, šťávu opatrně vymačkejte do skleničky a vypijte (v zimě každá kapka dobrá). Kůru nakrájejte na proužky široké přibližně 1 cm, z nich pak seřízněte měkkou část bílé dřeně (tu vyhoďte). Zbylé slupky vložte do studené vody a pět minut vařte. Pak slijte, opět zalijte studenou vodou, znovu vařte, opět slijte, a to celé zopakujte ještě jednou (dohromady tedy třikrát). Nakonec nechte kůru okapat na čisté utěrce nebo v cedníku.

2) Do kastrůlku dejte 200 ml vlažné vody, přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí, pak přidejte citronovou šťávu. Do směsi dejte okapané pomerančové slupky, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni bez míchání asi 15 minut. 

3) Když slupky zesklovatí, slijte tekutinu přes cedník a nechte ještě chvíli odkapat. Pak kůru rozložte na pečicí papír, a nechte při pokojové teplotě do druhého dne oschnout. Pokud chcete, můžete oschlé slupky také namáčet do rozpuštěné čokolády.