Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Koláč s čokoládovým krémem

Není nic lepšího než si v chladnějších dnech dopřát potěšení z čokolády. Čokoládový koláč dokáže zlepšit náladu téměř okamžitě. Nevěříte? Vyzkoušejte náš recept – dáte nám za pravdu.

Redakce Marianne | 3. 11. 2013


Doba přípravy: 30 minut

Pečení: 20 minut

Chlazení: 2 hodiny

Počet porcí: 8 kousků

Budete potřebovat:

  • 1 plát vychlazeného, ale ne zmraženého hotového listového těsta
  • mouku na posypání pracovní plochy
  • 200 g mléčné čokolády nebo ledových kaštanů, nalámaných na kousky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 žloutek
  • 200 g malin nebo ostružin

Postup:

1. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto položte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a odkrojte rohy tak, abyste získali kruh o něco větší, než je forma o průměru 23 cm. Tu pak vyložte těstem, okraje vymáčkněte nebo – u hladké formy – zdvojte a dno hustě propíchejte vidličkou. Vložte do trouby a pečte, dokud není korpus zlatavý; trvá to asi dvacet minut.

2. V kastrůlku za stálého míchání zahřívejte nalámanou čokoládu se smetanou, až se sladká hmota rozpustí. Pak směs stáhněte z ohně a trochu jí přidejte do misky k rozšlehanému žloutku. Promíchejte a vraťte do kastrůlku. Dejte zpět na oheň a asi minutu povařte.

3. Nalijte krém na upečený korpus, nechte trochu vychladnout a pak dejte dezert zhruba na dvě hodiny do chladničky, aby čokoládový krém ztuhl. Koláč podávejte ozdobený malinami nebo ostružinami.