Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Králík na hořčici

Přemýšlíte, co budete o víkendu vařit? Zkuste králíka s trochu jižní vůní. Pokud jste ho ještě nikdy neporcovali, může vás to trochu děsit, ale je to naprosto zbytečné. Pokud zvládnete naporcovat kuře, poradíte si hned napoprvé i s králíkem. Začněte tím, že odříznete stehna, pak pomalu odkrojte pásy masa na obou bocích a ty následně ještě rozpulte. Můžete ale jít i zkratkou a koupit rovnou králičí stehna.

Redakce Marianne | 13. 03. 2015

Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení: do 2 hodin

3 lžíce olivového oleje

1 králík

sůl, pepř dle chuti

150 g slaniny pokrájené na nudličky 

1 cibule pokrájená na kolečka

2 bobkové listy

5 kuliček pepře

100 ml dijonské hořčice

1 lžička sladké papriky

200 ml bílého vína

dvě hrsti nasekaných lístků čerstvého tymiánu

černé olivy bez pecky

hrst hladkolisté petrželky 

1) Troubu rozpalte na 160 °C. Než se rozehřeje, porce králičího masa osolte, opepřete a opečte na pánvi na rozpáleném olivovém oleji, z každé strany cca 3 minuty. Šťávu z pánve vypláchněte troškou připraveného vína a nalijte do pekáčku připraveného na maso.

2) Maso přendejte do pekáčku a potřete hořčicí. Přidejte slaninu, cibuli, bobkový list, pepř, sladkou papriku, jednu hrst tymiánu a podlijte zbytkem vína. Zakryjte poklicí či vrstvou alobalu a za občasného podlévání vypečenou šťávou pečte cca hodinu a půl. 

3) Pak poklici sejměte, přidejte olivy a posledních 10 minut zprudka pečte, aby se vytvořila zlatavá kůrka. Vyndejte z trouby a posypte zbytkem tymiánu a petrželkou. Podávejte s bramborami, například v úpravě Dauphiné (viz recept vlevo).